У кожної господині свій улюблений рецепт тіста для пиріжків. Я перепробувала багато рецептів. Тепер моє улюблене – дріжджове тісто для пиріжків зі смальцем. Завдяки додаванню смальцю, пиріжки вдаються пишними і довше не черствіють. Мені дуже подобається! Готую і з солодкими, і з солоними начинками. Рецепт тіста для пиріжків перевірений роками.
Дріжджове тісто для пиріжків зі смальцем
- 250 мл молока, 25 г дріжджів, 1 ст. ложка цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки з чубком смальцю, 0,5 ч. ложки солі, приблизно 550 г борошна.
- Начинка: тушкована капуста; м’ясний фарш із тертою цибулею; підсмажені гриби із підсмаженою цибулею тощо. Можна готувати також із солодкими начинками, тоді збільшити кількість цукру у тісті.
Молоко з цукром підігріти до теплого стану, розчинити у ньому дріжджі, перемішати з 0,5 скл. борошна, накрити рушником, залишити на 10 хв, щоб з’явилися бульбашки. Додати яйце, сіль, м’який смалець, розмішати. Поступово всипаючи борошно, замісити м’яке еластичне тісто. Накрити рушником або харчовою плівкою, поставити у тепле тісто, щоб збільшилося в об’ємі у два-три рази. Далі прим’яти його, сформувати пиріжки, дати їм підрости, змастити жовтком або збитим яйцем, випікати при 180 ОС до готовності. На дві бляшки пиріжків готую подвійну порцію тіста.
Радимо також приготувати пиріжки за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- П’ять найкращих рецептів дріжджового тіста для пиріжків
- Смажені пиріжки “Як пух”. Чотири сімейні рецепти