Кухня Рецепти

Сир “Адигейський”

Якщо після приготування однієї порції невдовзі знову будете робити сир, то можна залишити частину сироватки для закваски.

23.02.2017 20:23

Інгредієнти:

3 л молока, 1 л кефіру, 1-2 ч. ложки солі.

Зварити сироватку з кефіру: поставити його на маленький вогонь і чекати, поки з’явиться зелена рідина, а сир спливе. Це займе близько 5 хв. Потім все процідити через друшляк або марлю. Сирок, що утвориться, можна з’їсти, його вийде десь 250 г.

Сироватку залишити при кімнатній температурі на 2 дні, щоб вона добре скисла. Через два дні довести до кипіння свіже молоко, зменшити вогонь і влити скислу сироватку. На малому вогні молоко швидко згорнеться, сир коржем підніметься вгору, відокремившись від сироватки. Це відбудеться через 5-7 хв. Потім вогонь вимкнути, можна сир акуратно виловити друшляком або ситечком в миску або відразу процідити через марлю. Сир посолити, добре перемішати.

Можна підвісити в марлі над раковиною на 30 хв, щоб стекла рідина. Потім сформувати головку і поставити сир під невеликий прес: покласти між двома тарілками, зверху поставити літрову банку з водою. Поставити сир з пресом на ніч у холодильник. Наступного дня марлю обережно зняти, і можна їсти. Якщо невдовзі знову будете робити сир, то можна залишити частину сироватки для закваски.