Культури, що покращують ґрунт, – це бобові: квасоля, горох, боби, конюшина, люцерна. Завдяки бульбочковим бактеріям на корінні, що поглинають з повітря азот, ці рослини здатні збагачувати ним ґрунт. Крім того, багаторічні бобові (особливо люцерна) мають глибоку кореневу систему, поглинають мінеральні елементи живлення (калій, фосфор, кальцій) з глибоких шарів ґрунту і збагачують ними верхній орний шар, де розвивається коренева система овочевих рослин. До того ж багаторічні бобові чудово покращують структуру ґрунту.
Гірчиця дезінфікує землю, вбиваючи мікроорганізми, які утворюють гниль.
Пелюшка нагромаджує азот, збагачуючи ним землю. Внесений штучно в землю азот (наприклад селiтра), вимивається дощами. Натомість пелюшка дуже довго його втримує.
Деякі сидерати можуть відлякувати шкідників. Редька пригнічує нематод, гірчиця – паршу, знижує чисельність дротяників, яких буде менше і після озимого жита.
Чудово оздоровлює ґрунт, є добрим попередником для всіх культур люцерна. Ця багаторічна рослина може рости на одному місці п’ять років, тому її ліпше висадити на окремій ділянці, а траву використовувати для мульчування грядок під овочевими культурами і полуницею.