Своя пекінська капуста та свіжа полуниця – цілий рік

Господарі розповіли, як на Півночі України вирощують пекінську капусту та морозостійку полуницю. Технологію догляду за полуницями та капустою підприємливі селяни перейняли в поляків.

У селі Хорохорин Луцького району господарі зважилися на ризиковану справу: упродовж цілого року вирощують на полях
екзотичну для Волині пекінську капусту та морозостійку полуницю. Кажуть, що врожаї збирають ледь не серед зими.
Навіть пізньої осені у тутешніх землеробів гаряча пора – час зрізати пекінську капусту та сапати полуницю. До збирання пізньої пекінської капусти долучаються всім селом – від дітей до пенсіонерів.

– У липні насіння капусти висівають у спеціальні пелети. Розсаду тримають місяць на вулиці, доки підросте. У середині серпня її висаджують у ґрунти. Ця культура скоростигла, тож після Покрови капусту треба зрізати, – розповів Анатолій Мельничук.

Молоді полуниці висаджують у липні, а в жовтні просапують.

– Із листопада по березень у нас теж не відпочивають. Капусту на зиму складають в овочесховища. Увесь цей час стежать, аби не підгнила, постійно її перебирають. Кожну головку замотують у плівку, бо такі вимоги заготівельників… Як тільки сніг зійшов, то починається підживлення полуниці. Потім її просапують. А затим починається сезон збору ягід, – каже господар.

Технологію догляду за полуницями та капустою підприємливі селяни перейняли в поляків. До сусідів свого часу їздили на заробітки. А нині засаджують пекінською капустою гектари. Використовують насіння сортів іноземної селекції. Коли не справляються родиною, то наймають людей, мешканці із сусідніх сіл приїздять, щоб заробити копійчину. Щоправда, не завжди культура родить – надто примхлива до погоди.

Роман Жижара

З архіву газети “Сім’я і дім” 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook