Смугастий чізкейк
Для коржа: 300 г печива типу “До кави” (половину можна замінити шоколадним пісочним печивом; я використала підсушений і перемелений корж від “Спартака”), 100 г масла, 2 ст. ложки сметани. 500 г жирного пастоподібного сиру, 500 г сметани, 25 г желатину, 150 мл води, 150 мл міцної кави (еспресо) або насиченого капучіно, 2 ст. ложки какао, ваніль, цукор за смаком.
Печиво перемолоти на крихти (можна скласти у дві трбинки і потовкти скалкою), додати розтоплене масло і сметану, перемішати. Має вийти тісто, яке злегка триматиметься купи (може трішки розсипатися – це не страшно). Якщо розсипається – додати ще сметани або масла. Дно роз’ємної форми застелити плівкою, боки викласти ацетатною плівкою (щоб краї торта були гарними). Викласти “тісто”, утрамбувати товкачем рівним шаром. Поставити у холодильник.
Каву заварити. Желатин залити водою, відставити для набрякання. Сир змолоти блендером до однорідності, відставити. Сметану з цукром збити, по ложці ввести сир, додати ваніль, збити до однорідності. Якщо є грудки – ще раз ретельно збити блендером. Розтопити желатин (підігіріти на плиті або у мікрохвильовці, але не доводити до кипіння). Під час збивання влити тонкою цівкою у масу. Додати ваніль, розділити навпіл. В одну частину додати каву і какао, ретельно перемішати. Викладати на корж по черзі білу і коричневу масу, виливаючи по 2 ст. ложки на середину коржа. Коли все викладете, зробити розводи: опустити шпажку у центрі форми до дна і провести до краю. Так зробити у різних напрямках. Поставити у холодильник до повного застигання. Зверху полити карамеллю і знову поставити у холодильник для застигання.
Рецепт карамелі читайте тут.
Також можна полити шоколадом, розтопленим із вершками у пропорції 3:2.