Смачні ідеї до сезону черемші. 10 рецептів цікавих страв страв

Черемша – надзвичайно корисна. Вона містить у два-три рази більше вітаміну С, ніж лимони і цибуля. А ще черемша дуже смачна, з делікатним часниковим ароматом. Пропонуємо вам приготувати з нею салат, котлети, завиванціц, вареники, чебуреки, намазку на хліб, соус та багато іншої смакоти!

Зелений сир

100 г зеленої цибулі, 150 г черемші, 300 г сиру, 200 г сметани, сіль, перець. 

Помите листя черемші та зелену цибулю дрібно нарізати, змішати з сиром і сметаною, посолити, поперчити.

Соус

Пучок черемші, 5–6 листків базиліку, кілька гілочок кропу і петрушки, 100 г волоських горіхів, 50 г соняшникового насіння, 100 мл олії, сік половини лимона, 50 мл води, сіль, перець. 

Перемолоти все в блендері. Якщо соус вийде надто густим, можна додати трохи води. Чудово смакує з печеною картоплею, макаронами, м’ясом, рибою.

Двошарове масло

По кілька листочків черемші і петрушки, 1 зубець часнику, 250 г масла, сіль. 

М’яке масло розділити на дві частини, підсолити. Одну змішати з перемеленою зеленню, другу – з вичавленим часником. На харчовій плівці розкачати масло з часником у формі прямокутника. Зверху покласти масло із зеленню. Згорнути рулетом і покласти в морозилку. Підійде до м’яса, картоплі, бутербродів.

Сало з черемшею

Пучок черемші, 350 г сала, сіль, спеції. 

Черемшу і сало перемолоти. Додати спеції, розмішати, розкласти у коробки і заморозити.

Моментально маринована черемша

1–2 пучки черемші, 2–3 т. ложки олії, сік і цедра половини лимона, 2 ст. ложки зерен гірчиці, 1 ч. ложка меду, сіль.

Черемшу порізати шматочками 2–3 см. Посолити і злегка пом’яти. Розмішати мед, олію, цедру і м’якоть лимона, гірчицю. Усе перемішати і залишити в холодильнику на 1–2 год.

Яєчня з черемшею і сиром 

300 г черемші, 15–20 г масла, 1 яйце, твердий солоний сир, сіль за смаком. 

Свіжу черемшу перебрати, видалити плодоніжки, ретельно промити, покласти в киплячу підсолену воду і варити 5 хв, відкинути на сито і дати стекти воді. Підсмажити з маслом, залити збитими яйцями. Коли яйця підсмажаться, присипати тертим солоним сиром.

Пісні чебуреки

Для тіста: борошно, вода (гаряча), олія, сіль, цукор. Для начинки: картопля (варена), зелена цибуля, черемша, сіль, перець.

Борошно заварити окропом з олією, сіллю і цукром, вимісити, остудити 6–10 год в холодильнику. Для начинки: посмажити зелену цибулю, наприкінці готування додати черемшу, відразу вимкнути і розмішати з вареною картоплею. Тісто тонко розкачати, вирізати кола (можна блюдцем). На половину кола покласти начинку і щільно з’єднати краї (можна виделкою). Смажити на олії з двох боків до золотистої скоринки.

Гостра закуска з черемші

1 пучок черемші, 1 свіжий огірок, 250 г жирної сметани (або йогурту), сіль.

Черемшу помити, порізати, посолити, пом’яти. Огірок потерти, віджати сік. Змішати черемшу, огірок і сметани. Поставити в холодильник на 30 хв, далі ножна намащувати на хліб, їсти з картоплею, варениками з картоплею.

Сирний крем для бутербродів

100–150 г твердого сиру, 2 яйця, 0,5 пучка черемші, сіль, майонез, сметана, чорний мелений перець.

Нарізати черемшу якомога дрібніше і розім’яти разом із сіллю, щоб пустила сік. Сир і варені яйця натерти. Змішати черемшу, сир і яйця, заправити сумішшю сметани і майонезу, додати сіль і чорний мелений перець. Можна все змолоти у блендері.

Вареники з сиром та черемшею 

250 г сиру, 150 г черемші, 4 ст. ложки вершків, 1 цибулина, 0,5 ч. ложки меленого мускатного горіха, 30 г масла, сіль, перець. Тісто: 400 г борошна, 2 яйця, 4 ст. ложки олії, 5 ст. ложок води, 1 ч. ложки солі.

Замісити тісто для вареників і залишити його під мискою на столі на 15 хв. Замочити черемшу на 5 хв у холодній воді, потім обрізати стебла. Зелень дрібно посікти. Цибулю нарізати дрібними кубиками і посмажити на маслі до золотистого кольору. Перетерти сир, додати вершки, сіль, перець, мускатний горіх, обсмажену цибулю, черемшу і перемішати. Зліпити вареники і зварити в киплячій підсоленій воді. Після цього викласти на сковороду з вершковим маслом, що залишилося після обсмажування цибулі, і підсмажити до золотистої скоринки. Подати зі сметаною.

Завиванці

1 пучок великої черемші, 400 г курячого м’яса, 1 велика цибулина, 1 морквина, 2 ст. ложки вершків або сметани, олії, сіль, перець.

Куряче м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді до прозорості, потім додати крупно потерту моркву, смажити протягом 3 хв. Остудити і додати у фарш, перемішати, посолити, поперчити. Якщо потрібно, додати одне сире яйце. Покласти трошки фаршу на листок черемші і загорнути рулетиком. Скласти завиванці в широку посудину одним шаром і залити сумішшю сметани і 1 скл. води, тушкувати під кришкою протягом 30 хв на малому вогні.

Курячі стегенця з шубкою 

4 курячих стегенця, 1 пучок черемші, 100 мл 15% вершків, 80 г масла, 1 ч. ложка борошна, сіль, чорний мелений перець.

Відварити стегенця в невеликій кількості підсоленої води, остудити. Бульйон процідити. 10 листочків черемші подрібнити, додати половину масла і перець, натерти цією сумішшю стегенця. Викласти на деко, запікати до золотистої скоринки. Решту черемші обсмажити на маслі протягом 1–2 хв, постійно помішуючи, потім додати трохи бульйону і тушкувати до м’якості. Викласти черемшу на тарілку, а на маслі, що залишилося від обсмажування черемші, обсмажити борошно, додати вершки і проварити соус протягом 1–2 хв. Викласти стегенця, черемшу і полити соусом.

Зелений суп

По 150 г черемші і картоплі, по 1 морквині і цибулині, 2 ст. ложки масла, 500 мл бульйону або води, сіль, спеції.

У киплячий бульйон покласти нарізану кубиками картоплю і варити 10 хв. Додати спассеровану до золотистого кольору цибулю і моркву, довести суп до кипіння і через 1–2 хв покласти дрібно нарізану черемшу. Проварити 10 хв і зняти з вогню.

Котлети з черемшею 

800 г змішаного фаршу, 8 ст. ложок манної крупи, 2 великі цибулини, 4 яйця, 300 г черемші, 1 морквина, 1 скл. води, сіль, спеції.

У фарш додати манну крупу, дрібно нарізану цибулю, яйця і добре вимісити. Поступово додати приблизно 200 мл води, продовжуючи вимішувати. Черемшу нарізати якомога дрібніше і додати до фаршу, перемішати, підсолити, додати дрібно натерту моркву, вимішати. Фарш має вийти однорідним і пишним. Сформувати котлети, обваляти в сухарях і посмажити на олії або спекти у духовці.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook