Пиріг “з нічого”
Тісто: 150 г цукру, 120 мл води або сироватки, 1 скл. (300 мл) борошна, 55 мл олії, ваніль, 1 ч. ложка розпушувача, 1 ч. ложка соди погашеної оцтом, сіль. Продукти розраховані на форму 22 см, то для форм 24, 26 и 28 см інгредієнти потрібно збільшити в 1,2 ; 1,4 і 1,6 раза відповідно.
Начинку можна робити будь-яку плодово-ягідну (треба приблизно 400 г): ревінь+малина, ревінь+вишня, полуниця+груша, полуниця, малина, вишні (начинку підсолодити).
У миску скласти всі сухі продукти, влити всі рідкі, ретельно збити міксером. Тісто має бути як дуже густа сметана, не ллється. Форму змастити маслом, викласти половину тіста, розрівняти вологими руками, викласти, начинку і решту тіста, розрівняти вологими руками. Пекти у розігрітій до 180 ОС 30-40 хв. Коли трохи охолоне, перекласти на тарілку, посипати цукровою пудрою.
Пиріг з ревенем та вишнями на кислому молоці
Форма 22Х32 см. 1 скл. кислого молока (може бути кефір або йогурт), 3 яйця, 0,7-1 скл. цукру, 0,7 скл. олії, 2 скл. борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, ваніль. А також по 300 г ревеню та вишень (я використовувала заспиртовані, можна брати у своєму соку).
Яйця збити з цукром до пишності на максимальних обертах міксера. Зменшити оберти, додати кисляк, олію, ваніль, збити до поєднання, додати борошно з розпушувачем, збити.
Половину тіста вилити у форму, застелену пергаментом, викласти зверху почищений і порізаний ревінь, посипати цукром. Викласти решту тіста, на нього вишні. Випікати близько 40 хв при 170 ОС. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.
Пиріг виходить пишний і ніжний, із кислинкою ревеню всередині і солоденькими вишеньками зверху. Рецепт і фото Інни Семенюк
Простий пиріг
250 г борошна, 200-250 г цукру, 4 яйця, 250 г масла (можна маргарину), 1 п. ванільного цукру, дрібка солі, 2 ч. ложки розпушувача, 75 г крохмалю. 700-800 г ревеню. Можна також готувати з полуницею, яблуками, сливами, іншими фруктами і ягодами.
Масло збити з цукром, сіллю і ваніллю до побіління. Ввести по 1 яйця, кожне збивати 1 хв. Ввести просіяне борошно, крохмаль, розпушувач, добре збити міксером. Тісто виходить як сепараторна сметана, дуже густе, але не розкочується. Деко (25Х30 см або діаметром 26-28 см) застелити пергаментом викласти все тісто, розрівняти, викласти брусочки ревеню, трохи втиснути у тісто. Запікати при 190 ОС 30-40 хв. Охолодити у формі, посипати пудрою.
Шарлотка з ревенем
3 яйця збити з 1 скл. цукру, додати 0,5 скл. сметани, 0,5 ч. ложки питної соди (погашеної лимонною кислотою з 1 ч. ложкою сметани), 1,5–2 скл. борошна.
Тісто має бути як домашня густа сметана. У форму, змащену маргарином та присипану борошном, вилити 1/3 тіста, викласти шар ревеню, порізаного невеликими кубиками, зверху – решту тіста.
Якщо є родзинки, горішки, то можна посипати зверху. Поставити у розігріту духовку на 30–40 хв – до з’яви рум’яної скоринки.
Читайте також: