Заготовка «Розсольник із перловкою»
3 кг огірків, 1,5 кг помідорів, по 1 кг цибулі й моркви, 500 г перлової крупи, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, по 0,5 скл. оцту (9%), води й олії.
Огірки нарізати кубиками або потерти. Подрібнити цибулю, моркву крупно потерти. Помідори залити окропом і залишити на 3 хв, очистити від шкірки, дрібно нарізати або перемолоти. Перловку промити. Викласти помідори в чавунок, додати воду, сіль, цукор, олію, огірки, цибулю, моркву, перловку і перемішати. Варити 20 хв з моменту закипання. Потім додати оцет і тушкувати ще 10 хв. Гарячу заготовку розкласти у стерилізовані банки і закрутити. Банки перевернути, тепло вкутати і залишити до повного охолодження. З половини норми виходять 6–7 півлітрових баночок. Заготовка добре зберігається у квартирі.
Квасоля до борщу та м’яса
По 1 кг квасолі і перцю, по 1,5 кг моркви й цибулі, по 1 пучку петрушки та кропу, 1 гостра перчина, 500 мл олії, 60 мл оцту (9%), 2,5 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, 500 мл томатної пасти, духмяний перець.
Замочити квасолю на ніч, відварити до напівготовності. Цибулю дрібно порізати, моркву крупно натерти. Обсмажити цибулю і моркву. Перець почистити і порізати смужками. Зелень і гострий перець перемолоти. Томат розвести водою до об’єму 1,5 л (тобто долити 1 л води). З’єднати цибулю, моркву і томат, довести до кипіння і кип’ятити 15 хв. Додати перець, квасолю, зелень з гострим перцем та інші інгредієнти й варити ще 30 хв. Гарячим розкласти в стерильні банки, закрутити, перевернути догори дном і укутати. Можна використовувати як добавку до борщу, можна приготувати другу страву, додавши м’яса. А можна просто відкрити баночку, відрізати шматок хліба, озброїтися ложкою і з’їсти.
Суп-борщ «Овочевий»
1,5 кг капусти, по 1 кг зелених (можна червоних) помідорів і перцю, по 600 г цибулі і моркви, 300 г зелених кислуватих яблук, 2 ст. ложки з чубком солі, 3 ст. ложки з чубком цукру, 1,5 скл. олії, 8 ст. ложок оцту (9%), 20–30 горошин чорного перцю.
На дно каструлі покласти сіль, цукор, перець горошком, олію, викласти всі овочі, довести до кипіння. Зменшити вогонь, варити 20 хв, додати оцет і варити ще 10 хв. Киплячу заготовку розкласти у стерильні банки, закрутити, перевернути, вкутати. Виходить 7 банок по 0,7 л. Взимку покласти у бульйон картоплю, а за 5 хв до готовності додати 1 баночку заготовки – і суп готовий.
Консервована квасоля до супу з копченими реберцями
1 скл. олії, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 0,5 кг перцю, 3 л томатного соку, 4 скл. сухої квасолі, 200 г цукру, 2 ст. ложки з чубком солі, 1 скл. оцту.
У велику каструлю налити 1 скл. олії, додати 1 кг тертої моркви. Поки морква тушкується на маленькому вогні, порізати 1 кг цибулі, додати, обсмажити. Тоді влити 3 л томатного соку, додати 0,5 кг порізаного перцю, тушкувати 40 хв. Додати варену квасолю, 200 г цукру, 2 ст. ложки з чубком солі з верхом, проварити 10 хв, додати 1 скл. оцту. Перекипіло – і в стерилізовані банки закрутити. Рецепт Марії Мелешко
Мариновані маленькі буряки до борщу та салатів
4 л води, 2 ст. ложки солі, 300 г цукру, 12 ст. ложок оцту (я даю більше).
Буряк зварити, почистити, накласти в банки, залити киплячим маринадом. Стерилізувати 15 хв. Коли готую, маринад теж наливаю в борщ. Рецепт Гуцало Тетяни
Салат з капусти, начинка для пирогів і заправка до борщу “3 в 1”
3 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 5 ст. ложок солі, 250 г цукру, 300 г оцту (9%), 0,5 скл. олії.
Усе нашаткувати, перемішати, залишити на 2 год, розкласти у півлітрові банки, стерилізувати 30 хв, закрутити. Рецептом поділилася Надія Панкратова
Спробуйте також приготувати: