Торт «Джандуйя»
Бісквіт: 3 великі яйця, по 100 г борошна і шоколаду, 50 г масла, 1 ч. ложка розпушувача. Ганаш: 200 мл вершків (33%), 50 г масла, 200 г шоколаду.
- Форму діаметром 28 см змастити маслом і відставити. На водяній бані розтопити 50 г масла і шоколад.
- Окремо збити яйця з цукром до посвітління і розчинення цукру (десь 8 хв), додати шоколадну масу, перемішати.
- Всипати просіяне борошно з розпушувачем, акуратно перемішати, викласти у форму, поставити в розігріту до 160 ºС духовку на 25–30 хв.
- Дістати, дати трохи охолонути, викласти на тарілку, акуратно вирізати середину на глибину 1 см, відступивши від краю 1 см. Тобто зробити виїмку завтовшки 1 см.
- Ганаш: у каструлі з товстим дном розтопити 50 г масла і шоколад, влити вершки, розмішати, поварити кілька хвилин до загусання, дати трохи охолонути. Якщо раптом ганаш розшарувався, збити його блендером до однорідності.
- Теплий ганаш залити у бісквіт, залишити на 20 хв у кімнаті, потім поставити на 3 год у холодильник, дістати за 20 хв до подачі. Посипати по краю подрібненими горіхами або ягодами.
Бісквітний торт «Апельсинова нота»
Бісквіт: 4 яйця, 120 г цукру, 100 г борошна, 20 г какао. Крем: 100 г шоколаду, 250 г вершків (33–40%), цедра 1 апельсина.
Просочення: сік 1 апельсина, 50 г цукру.
Глазур: по 40 г масла і шоколаду. Форма діаметром 20 см.
- Розігріти духовку до 200 ºС. Збити жовтки з половиною цукру добіла. Збити охолоджені білки у пишну масу, додати решту цукру, збити до щільності і блиску.
- Змішати білки і жовтки, висипати просіяне борошно з какао, акуратно перемішати ложкою, щоб маса не осіла.
- Перекласти у форму, змащену маслом і посипану борошном, пекти при 200 ºС 25–35 хв.
- Залишити на 6–12 год.
- Для сиропу вичавити сік з апельсина, додати цукор і підігріти до його розчинення.
- Остудити і просочити розрізаний на три коржі бісквіт. Збити вершки (можна додати цукрову пудру, влити розтоплений на водяній бані шоколад, перемішати.
- Розмішати до однорідності, охолодити, збити, змастити коржі.
- Глазур: розтопити разом масло і шоколад.
Торт «Австрія»
200 г шоколаду, 1 ст. ложка з чубком какао, ванільний цукор, по 1 скл. молока, борошна і цукрової пудри, 4 яйця, 0,5 скл. цукру, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі, 500 г жирних вершків або сметани (30–35%).
Для просочення: 0,5 скл. кип’яченої води, 4 ч. ложки цукру, 2–4 ч. ложки коньяку.
- Відокремити білки від жовтків. Жовтки збити міксером з 0,5 скл. цукрової пудри на пінисту масу, об’єм повинен збільшитися приблизно в 3 рази.
- У маленьку каструльку насипати какао, дрібку солі і ванільний цукор. Влити кілька ложок молока. Розмішати.
- Масу поступово розбавляти молоком і перемішувати, щоб не було грудок. Додати поламаний шоколад, довести при постійному помішуванні до початку закипання.
- Знову міксером почати збивати жовтки, одночасно підливаючи під вінички міксера киплячу шоколадну масу.
- Половину отриманої маси вилити назад у каструльку, вмішати з 0,5 скл. цукрової пудри і поставити на вогонь.
- Варити при постійному помішуванні до загусання (2–3 хв) – піде на крем.
- До другої частини шоколадної маси всипати борошно і розпушувач, перемішати. Додати збиті у стійку піну білки, акуратно ложкою перемішати.
- На дно форми (22 см) покласти коло паперу, вилити тісто, затягнути зверху фольгою.
- Поставити в духовку, розігріту до 200 ºC, на 40–45 хв. Коли бісквіт буде готовий, духовку вимкнути, дверцята відкрити і залишити форму в духовці до охолодження.
- Остиглий корж дістати з форми, загорнути в рушник і залишити на добу або на ніч, розрізати на 3 частини.
- Жирні вершки або сметану збити, додавши відкладену шоколадну масу. Просочити коржі, змастити кремом.
Торт «Захер»
По 120 г борошна, цукру, масла, абрикосового джему і чорного шоколаду, 6 яєць, 1 ст. ложка лимонного соку, 80 г шоколаду, 60 г масла, кілька шматочків шоколаду.
- Форму 20–23 см змастити маслом і посипати борошном. Розтопити разом масло і шоколад. Жовтки збити з половиною цукру до густої піни.
- Вилити шоколад до жовтків, перемішати акуратно ложкою. Всипати борошно й обережно розмішати. Збити охолоджені білки у міцну піну, всипати решту цукру і збивати до щільності (10–15 хв).
- Додати до тіста, перемішати. Вийде рідкувате тісто.
- Пекти 40 хв при 180 ºС. Розрізати остиглий бісквіт навпіл.
- Джем підігріти, протерти через сито і половиною джему перемастити торт. Накрийте другим коржем, решту джему підігріти з лимонним соком до кипіння і змастити торт з усіх боків.
- Розтопити масло з шоколадом, вилити на остиглий торт, розмазати.
- Поки глазур застигає, покласти в кондитерський мішок кілька шматочків шоколаду і розтопити в мікрохвильові або гарячій воді. Зрізати кінчик і прикрасити торт.