Щоб насіння овочевих культур швидко зійшло, попередньо його замочують. Зокрема, насіння гороху, квасолі та бобів витримують у воді не більш як дві доби, а ріпи, редьки та редиски – не більш як добу. Насіння баклажанів, перцю, моркви, петрушки, буряку, цибулі-чорнушки, шпинату, кропу замочують 5–10 днів.
Пам’ятайте: у разі тривалого замочування схожість різко знижується!
Насіння більшості овочевих культур придатне 3–5 років. Якщо термін зберігання невідомий, треба перевірити насіння на схожість. Для цього відбирають приблизно по 10 насінин, кладуть їх на тарілку, дно якої вистелене змоченим у воді аркушем фільтрувального паперу, та накривають таким самим вологим аркушем. Насіння буряку, моркви, пастернаку, петрушки, селери та інших тугорослих культур витримують у воді дві доби, міняючи її кожні чотири години. Потім пророщують за температури 18–20 °С.
Редис проростає на 2–3 день, буряк – на 4-й, морква – на 5-й, петрушка, селера, пастернак та цибуля – на 7 день. Доведено, що насіння без попереднього замочування проростає удвічі довше.
Через товсту і міцну оболонку насінин проникнути воді нелегко, тому від висівання до появи зелених паростків над поверхнею минають тижні. Аби пришвидшити цей процес, візьміть високу скляну банку, дно та стінки вистеліть наждачним папером. Змішайте насіння з крупнозернистим піском, засипте у банку, щільно закрийте кришкою та трусіть доти, доки оболонка не пошкодиться так, щоб вода могла швидко проникнути в середину насінин.
Цей прийом в агрономічній практиці називають скарифікацією. Скарифікують насіння моркви, цибулі-чорнушки, баклажанів, кавунів. Вдаються до цього агроприйому безпосередньо перед сівбою. Скарифікація пришвидшує проростання тугорослого насіння на 3–7 днів.