1. Сік журавлини з медом допомагає при ангіні та кашлі. У склянці теплого журавлинного соку розвести мед – 3 ст. ложки. Полоскати горло 3 рази на день і пити маленькими ковтками.
2. Морс із журавлини знімає втому, підвищує активність мозку і збільшує працездатність.
3. Листя журавлини. Третину склянки листя журавлини на 500 мл води, кип’ятити 10-15 хвилин, охолодити, процідити, додати склянку журавлинного соку і пити 4 рази на день при кишкових розладах.
4. Журавлина товчена 1:1 з медом. Приймати 1-2 рази на день при головному болі.
5. Якщо регулярно вживати журавлину, зменшується можливість утворення каменів у нирках.
6. Для зміцнення тонких і ламких нігтів треба 2 рази на день втирати в них сік журавлини.
7. Регулярне вживання в їжу ягід і соку журавлини нормалізує високий артеріальний тиск.
8. Для підвищення імунітету треба щодня вживати в їжу журавлину або її сік, яблука та волоські горіхи.
9. Ягоди журавлини розтерти і змішати один до одного з вазеліном. Допомагає при свербінні і гнійниках. Мазь наносити двічі на день тонким шаром протягом тижня.
10. Листя журавлини – 1/2 склянки на 500 мл води. Кип’ятити 10-15 хвилин, процідити. Теплим відваром полоскати горло при ангінах 3 рази на день.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!