ожина

Що приготувати з ожини на зиму

У цій підбірці знайдете перевірені рецепти желе, варення, мармеладу, вина, наливки, лікеру та соусу до м'яса з ожини.

Сире варення з ожини

Сиру ожину збити блендером, перецідити від кісточок. На 1 кг соку ожини додати до 2 кг цукру, довго мішати, розкласти у стерильні банки, закрити капроновими кришками, поставити в холодне місце. Рецепт Раїси Ковпак

Варення з ожини з “конфітюркою”, як мармелад

Роблю двома способами. 1 кг ожини, 350 г цукру, 1 п. “конфітюрки”. Все пробити погружним блендером і варюити після закипання 5 хвилин. Другий варіант такий: 1 кг ожини, 1 кг малини, 700 г цукру, 2 п. “конфітюрки”. Варити так само. Після остигання ріжеться ножем. Можна використовувати як начинку в пиріжки, пироги, рогалики. Рецепт Наталії Михайлишин

Заморожене пюре

Ожина, малина, цукор – все збити і в лоточках заморозити. До млинців, вареників, морозива. Рецепт Людмили Білої

Ожинове желе

3 л ожини, 1 скл. води – варити 15 хв, перетерти через сито. Скільки соку – стільки ж додати цукру, кип’ятити 10 хв, розкласти у стерильні банки, закрутити. Рецепт Марії Войтович

Лікер з ожини або інших ягід

1 л вишень (можна робити з ожини, малини, смородини), 200 листків вишні, 2 л води – кипятити 30 хв. Потім процідити дати 600-700 цукру, 0,3 ст. ложки лимонної кислоти і кип’ятити ще 20 хв. Як остигне, дати півлітри горілки. Ягоди будь-які. Рецепт Наталії Михайлишин

Варення з ожини, як мармелад

Взяти 2 кг ожини, 1,5кг цукру – проварити, перебити блендером і перетерти на сито. Суміш доварити, щоб не розтікалась крапля. Ну дуже смачне, подобається діткам! Рецепт Валентини Скрипник

Ожинівка

0,5 л ожини, 0,5 л цукру, 0,5 л горілки. Півлітрову банку ожини засипати 0,5 л цукру і поставити на сонце на 5 днів.Потім додати 0,5 л горілки і витримати ще 5 днів. Потім процідити і готова. Рецепт Марії Зяї

Наливка з ожини

На 3-літрову банку – 1 л ожини, 1 л цукру, 1 л розведеного (50:50) спирту, або горілки (самогон не підходить), якщо банка не повна – додати холодну кип’ячену воду, щоб була повна. Декілька днів треба буде мішати, щоб розтанув цукор. Далі заховати банку в темне тепле місце. Через місяць процідити. Наливка готова. Що смак, що колір не передати. Смакота!!!
Можна за цим рецептом робити наливку з усіх ягід: без камінців місяць настоюється, а з камінцями – два (абрикоси, сливи). Дуже смачно зі смородини, з ожини. Рецепт Тетяни Капралик

Ожинова наливка

У трилітрову банку насипати ожину (повну банку), всипати туди ж 0,5 л банку цукру, залити горілкою. Нехай стоїть в шафці 2 тижні, час від часу збовтувати, щоб розтанув цукор. Зливаєте горілку, залити ожину мінеральною водою газованою, нехай стоїть 2 тижні. Потім з’єднати горілку з водою. Можна пити! Рецепт Лукащук Марії

Ожинове вино

3 л ожини, 2 л цукру, 6 л води. Воду нагріти, розвести у ній цукор. Усе скласти в бутель, одягнути рукавицю, в одному пальці голочкою проколоти дірочку. Якщо любите дуже солодке – дайте цукру 2,5 або 3 л. Не більше. Як впаде рукавиця, процідити і знову одягнути рукавицю, хай дограє. Коли впаде вдруге, знову зцідити з осаду і в погріб. Рецепт Олени Волковської

Вино з ожини

Стиглу чорницю або ожину (3 кг) перебрати, помити і перетерти на друшляк над емальованим відром, після чого сік і вичавити влити до 10 літрового бутля. Додати 3 л теплової води, зав’язати шийку марлею і витримувати в теплому приміщенні 4 доби. Потім настій відфільтрувати через марлю, вичавки викинути. Рідину злити в посудину об’ємом 10 л, додати сироп
(1,5 л теплової води, додати 2 кг цукру, 300 г меду – вимішати, поки не розчиниться). Встановити гідрозатвор.
Виброджує вино в теплому місці ще 30-40 днів. Потім його знову процідити від осаду в чисту ємність, встановити гідрозатвор і витримати в холодному темному місці ще два місяці. Потім за допомогою сифону розлити в сухі чисті пляшки і закоркувати, зберігати в лежачому положені. Мороки багато, але смак просто надзвичайний, солодке й ароматне. Якщо хочете напівсолодке, зменшіть кількість цукру: на 1 кг ожини 500 г. Рецепт Оксани Войтюк

Ожиновий соус (як ткемалі)

Проварити ожину, відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Зробити соус: на 2 кг ягід чи слив – 200 г часнику вичавити, 200 г цукру (якщо кисле, можна більше), 1-2 перчини, 2 ст. ложки солі. Погружним блендером все подрібнити, варити хвилин 20. Скуштуйте! Розлити в маленькі стерильні баночки. Смакує з м’ясом. Рецепт Наталі Іванченко

Желе з ожини

Ожину залити водою до половини, можна трошки більше, і варити до розм’якшення. Охололе – відтиснути через марлю (4 шари марлі). На 1 літру соку – 0,5 кг цукру, цукор додавати у кілька прийомів. Варити близько 40 хв. Розкласти у стерильні банки, закрутити. Рецепт Марії Томич

Лікер

У трилітрову банку насипати літрову банку ягід, літрову банку цукру, решту доверху залити горілкою. Закрити кришкою і настоювати, поки не розтане цукор. Дуже смачна наливка. Рецепт Світлани Марченко-Березинець

Наливка “4 по 4”

Усе по 4 склянки на 3-літрову банку: ягоди, цукор, вода і горілка. Настоювати у підвалі до нового року. Рецепт Галини Шляхової
Радимо також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook