Обліпиха, перетерта з цукром
Змолоти обліпиху. Щоб позбутися кісточок, можна перетерти через сито. Пюре перемішати з цукром 1:1 (1,3). Залишити на столі до повного розчинення цукру, час від часу помішувати. Покласти у стерильні банки, зберігати в холодильнику. Або заморозити у формочках (а ще краще – в пакетах) для льоду – так дуже зручно використовувати для приготування чаю. Варення з часом розшаровується – це нормально: просто помішайте його сухою ложкою і все!
Жмих не викидайте! Його можна перемішати цукром і зберігати в холодильнику або без цукру морозилці, потім додавати у компоти або чаї.
Желе з обліпихи (можна зберігати без холодильника)
Обліпиху (1 кг) скласти в каструлю і довести до кипіння, воду не доливати. Ягоди помішувати, вони пустять сік. Щойно закипить, перекласти все у сито і перетерти товкачем. Це робити легко, ягоди стають м’якими. До соку додати цукор (1 кг), перемішати, залишити на ніч, щоб розчинився цукор. Розлити у стерильні банки, закрити капроновими кришками. Можна зберігати у кімнаті, без холодильника.
Обліпиховий мед
1 кг перемелених ягід обліпихи (можна разом з кісточками, бо у них велика користь) і 0,8 кг меду перемішати, скласти у стерилізовані баночки і так зберігати при кімнатній температурі можна 1-2 роки, не кисне. Але температура не вище 22 ОС.
Чай з обліпихою
Із перемеленої обліпихи дуже просто зробити чай: 2-3 ч. ложки варення або замороженого пюре залити 1 скл. гарячої води, настояти – і готово! Дуже гарні поєднання: обліпиха+малина, обліпиха+апельсин, обліпиха+лимон+м’ята+імбир. Такий чай смакує з медом.
Заготовка для обліпихово-імбирного чаю
1 кг обліпихи, 2 невеликих лимони, корінь імбиру, 1 кг цукру. Все перемолоти блендером, розлити у формочки і заморозити. Взимку чай просто неймовірний!
Обліпихова наливка
250 г обліпихи, 600 мл води, 85 г меду, 800 мл горілки. Обліпити засипати у пластикову пляшку (об’ємом 1,5 л), залити горілкою (0,6 л) і доверху долити води. Поставити у шафу на 20 днів. Потім процідити через марлю, відтиснувши ягоди. У невеликій кількості наливки розчинити мед, перемішати з наливкою. Ще раз процідити через удвоє складену марлю. При подачі можна додати у келихи лід.