Що приготувати з картопляного пюре. Чотири мегарецепти

Залишилося трохи картопляного пюре, не викидати ж? Звісно, ні! З пюре можна приготувати шикарні страви, які не соромно подати навіть на святковий стіл. Ось чотири бомба-ракета-рецепти!
Усі знають: картопляне пюре смачне тільки свіже, щойно приготоване. Коли охолоне, воно дубіє, і навіть після розігрівання вже “не те”. Що ж робити, якщо трохи пюре все-таки залишилося? У жодному разі його не викидайте: з пюре можна приготувати багато різної смакоти! Деякі господині зумисне варять більше картоплі, щоб наступного дня приготувати з пюре щось смачненьке.
Пам’ятайте, аби пюре згодилося для приготування страв, було основним інгредієнтом, додавайте у нього мінімум молока, щоб не було надто “рідким”. Зрештою, експериментуйте: картопля – універсальний інгредієнт для втілення ваших кулінарних фантазій!

Що приготувати з картопляного пюре: чотири рецепти

До вашої уваги чотири рецепти незвичайних страв зі звичайного картопляного пюре.
Картопляна закуска
Картопляна закуска

Картопляна закуска

500 г картопляного пюре, 200 г тушкованих грибів, 1 п. вафельних коржів діаметром 10 см. Для кляру: 2 великих яйця, 2 ст. ложки молока, 50 г моцарели, зелень (за бажанням), сіль, перець, олія для смаження.
Змішуємо всі інгредієнти для кляру, а також картопляне пюре з грибами. На вафельний корж викладати одну повну з верхом столову ложку начинки, розрівняти та накрити іншим вафельним листом, приплюснути, занурити в кляр і обсмажити з обох сторін до золотавої скоринки.
Рецепт і фото Світлани Чепурної
картопляні кнедлики з сиром
Картопляні кнедлики з сиром

Картопляні кнедлики з сиром

  • Приблизно 1 кг вареної картоплі, 1 яйце, приблизно 200 г крохмалю, сіль, перець. Начинка: сир домашній (посолити, додати дрібно порізаний кріп).
  • Для засмажки – шматок м’ясного бочка і цибуля.
Картоплю можна зварити і пропустити через м’ясорубку або використати вчорашнє картопляне пюре. Додати невелику чайну ложку солі, яйце. Поступово підсипаючи крохмаль, замісити ніжне еластичне тісто. Воно може злегка липнути до рук, але надто багато крохмалю не давати. Руками добре вимішати до однорідності і сформувати кульки, розпластати. На середину кожної палянички покласти трошки сиру, защипати краї і обкатати в руках, щоб не було видно стику швів. Складати на дошку, присипану крохмалем. Варити у киплячій підсоленій воді з додаванням лаврового листка близько 5 хв. Дістати і заправити засмажкою. Можна подавати із засмажкою або засмачити маслом і подавати зі сметаною.

Рецепт і фото Інни Семенюк

Картопляні кошики з грибами
Картопляні кошики з грибами

Картопляні кошики з грибами

  • 10–11 картоплин, 50 мл молока, 100 г печериць, 1 морква, 2–3 цибулини, 2–3 зубці часнику, 1 яйце, 2–3 ст. ложки сметани, сіль, спеції, зелень.

Почистити картоплю і відварити його до готовності. Кубиками порізати цибулю, моркву потерти, часник вичавити, порізати гриби. Обсмажити гриби, додати моркву, цибулю, спеції і часник, усе перемішати і смажити при закритій кришці на маленькому вогні хвилин 10, додати сметану і тушкувати ще хвилин 10-15 до готовності.

З картоплі приготувати пюре, додавши молоко, сіль і один жовток. Змастити деко олією, можна застелити папером для випікання. Викласти готове картопляне пюре так, щоб вийшли кошики – тобто з глибокою виїмкою в середині.

Всередину викласти начинку. Поставимо в розігріту духовку на хвилин 15-20.

Картопляна запіканка
Картопляна запіканка

Картопляна запіканка

  • 6 великих картоплин або миска готового картопляного пюре, 1 скл. молока, 2 ст. ложки масла, 0,5 кг фаршу (будь-якого), 100 г кефіру (краще жирного 3,2%), спеції. 

Картоплю зварити, відцідити, потовкти на пюре, підливаючи гаряче молоко (виливайте не все одразу, а поступово – щоб пюре не було надто рідким), додати масло. Змішати фарш з кефіром та спеціями – він зробить начинку соковитою і смачною.

Форму змастити маслом, викласти половину пюре, фарш, і решту пюре. Розрівняти. Можна зверху зробити вилкою або ложкою візерунки. Запікати при 180 ОС близько 30 хв. Смакує гарячою!

Спробуйте також приготувати інші страви з картоплі:

 

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook