Негативний вплив цукру:
- Порушення роботи ендокринної системи, в результаті чого з’являється цукровий діабет, псоріаз та інші захворювання.
- Підвищення тиску.
- Зниження імунітету.
- Провокування серцево-судинних захворювань, ракових пухлин, захворювань мозку.
- Погіршення пам’яті.
- Розлади травлення, здуття живота.
Цукор також сприяє виробленню кортизолу – гормону стресу. Важке ранкове пробудження, поганий сон, безпричинна денна втома – все це може бути викликане вживанням солодкого.
Також цукор веде до зниження природного вироблення дофаміну, що призводить до пригніченого стану, депресії і нудьги.
Млявий колір обличчя, «мішки» під очима, пігментація – так зване
«цукрове обличчя» – теж прояви надмірного вживання солодкого. Такий ефект виходить за рахунок запуску запальної реакції – глюкурування.
Солодощі підвищують вироблення інсуліну, який не дає організму використовувати жир як паливо. У результаті цукор стає жиром і збільшує вагу (особливо в області стегон і талії). Виключеня солодкого з режиму харчування нормалізує процеси, пов’язані з виробленням інсуліну – організм починає спалювати калорії, і вага приходить в норму.
Негативні наслідки відмови від цукру.
Ломка
Швидка відмова у перші дні може протікати болісно. Стан нагадує наркотичну ломку. З’являється бажання вживати вуглеводну їжу, яка компенсує брак цукру і на короткий термін покращує настрій. Через деякий час виникає необхідність повторити відчуття. Це стандартна схема залежностей. Під час відмови від солодкого може з’явитися агресивність.
Як зробити відмову від цукру більш легкою
Чи можна назавжди відмовитися від цукру? До солодкого людина звикає з дитинства. Для безболісної відмови фахівці рекомендують поступово знижувати кількість його споживання.
- Знайти причину тяги до солодкого. Його вживання найчастіше пов’язують з поганим настроєм. Щоб мінімізувати споживання, слід замінити шоколад або булку тим, що також принесе позитивні емоції.
- Налагодити режим харчування: прийом їжі 5-6 разів на день невеликими порціями з перервами не більше 4 годин.
- Стежити за вживанням прихованого цукру в соусах, кетчупі, хлібі та інших продуктах.
- Включити в раціон більше корисних вуглеводів – вони продовжують відчуття насичення.
- Замінити цукор медом, солодощі – фруктами та сухофруктами. Фруктоза, що в них міститься, не тільки корисна, але й задовольнить емоційну потребу організму в солодкому.
- Якщо відмовитися відразу важко, можна знижувати кількість цукру поступово, наприклад, до однієї ложки замість двох.
Позитивні наслідки відмови від цукру для організму
Найкраща мотивація зовсім відмовитися від шкідливої звички – знати результат.
Він включає в себе:
- Зниження ваги.
- Підвищення імунітету.
- Нормалізація сну.
- Підвищення концентрації уваги.
- Пружне підтягнуте обличчя, рівна, чиста, з природним сяйвом шкіра внаслідок припинення руйнування колагену.
- Здорові зуби. Велика частина уживаного цукру залишається на зубах у вигляді зубного нальоту. Бактерії порожнини рота взаємодіють з ним, утворюючи кислоту, що руйнує зубну емаль. Вона починає розшаровуватися і відламуватися навіть після чищення зубною щіткою.
- Покращення роботи печінки.
Хочеться виділити ще деякі позитивні зміни, які відбудуться з вашим організмом: ваша шкіра покращиться, ви відчуєте приплив енергії і сил, ваша імунна система стане міцнішою і здоровішою, а мозок почне запам’ятовувати навіть найскладнішу інформацію.