Шаховий сирник
Тісто: 5 ст. ложок олії, 5 ст. ложок води, 1 скл. цукру, 2–3 ст. локи какао, 5 жовтків, 5 білків, 1 скл. борошна, 1 пач. розпушувача. Форма 20Х30 см.
Сирна маса: 1 кг сиру, 5 яєць, цукор, 150 г масла, ваніль, 3 ст. ложки крохмалю.
Олію, воду, цукор, какао заварити. Коли охолоне, додати 5 жовтків, 1 скл. борошна, 1 пач. розпушувача, вмішати збиті білки. Вилити у форму, пекти до готовності. Готовий охололий корж розрізати на 7 смужок.
Сир змолоти з цукром і жовтками, додати масло, ваніль, акуратно ввести окремо збиті білки.
Викласти у форму спочатку чотири коричневі смужки, між ними сир, тоді другий шар, навпаки, три смужки на сир, а рештою сиру заповнити всі щілини. Пекти все разом до 40–50 хв. Коли охолоне, полити розтопленим маслом.
Рецепт Ірини Паращак