Секрети вирощування кольорової картоплі

Кольорова картопля за смаком майже не відрізняється від звичайної. Зате користі від яскравих, кольорових бульб набагато більше, та й страви з них виглядають дуже оригінально. Цікаво? Тоді ми детальніше розповімо про сорти і особливості вирощування кольорової картоплі.

Останнім часом дуже популярною стала кольорова картопля — фіолетова, синя, червона. Справа в тому, що сучасна селекція спрямована на створення дієтичної картоплі, при вживанні якої поліпшується самопочуття і підвищується опірність організму до захворювань. Саме такі цілющі властивості має кольорова картопля.

Переваги картоплі з кольоровою м’якоттю

  • Має властивість менше накопичувати шкідливі нітрати.
  • Не поступається звичайній картоплі за вмістом протеїну і крохмалю.
  • Бульби багаті антиоксидантами, завдяки яким сповільнюється процес старіння організму.
  • Кольорова картопля містить безліч вітамінів, зокрема С, Е і ряд каротиноїдів.
  • Клінічні дослідження показали, що при щоденному вживанні фіолетової картоплі покращується зір, зміцнюються стінки кровоносних судин, знижується ризик розвитку атеросклерозу.

Кольорове забарвлення м’якоті сучасних сортів картоплі — це не результат генної інженерії, як помилково думають, а природний колір пігменту, отриманого при схрещуванні диких сортів картоплі.

Кольорова картопля: популярні сорти для вирощування

Екзотик — це найпоширеніший сорт картоплі з синьою м’якоттю. Виведений у Голландії більше 30 років тому. Бульби великі, злегка витягнуті, шкірка фіолетова. Забарвлення м’якоті мармурового типу: білі плями на фіолетовому тлі. Завдяки високій стійкості до захворювань, Екзотик чудово приживається на грядці в наших кліматичних умовах.

Емілія, або Червона Емма. Бульби довгі овальні, середнього розміру. Шкірка червона, гладка. М’якоть червоно-рожева, з приємним смаком, підходить для приготування салатів, пюре і варених скибочок. Урожайність середня, бульби невеликі.

Український красномякотний Бузок. Середньостиглий сорт. Рослина низькоросла, компактна. Бульби округло-овальні, середнього розміру, шкірка і м’якоть фіолетові.

Поліський ранній синій (Полрасін). Сорт отриманий шляхом посіву насіння сорту Екзотик і відбору найкращих сіянців. Бульби великі, рівні, розташовані в кущі дуже компактно. Сорт відомий високою врожайністю.

Фіолетовий красень. Середньо-ранній американський сорт-новинка. Бульби круглі, подовжені, з темно-фіолетовою шкіркою. М’якоть фіолетова, дуже ніжна, прекрасно підходить для отримання лікувального соку. Кущ розлогий, висотою 70-80 см, з темно-зеленим листям. Сорт високоврожайний, один з найбільш популярних.

Малинівка. Отримана з насіння сорту Huckleberry (Чорниця). Бульби видовжені, шкірка темно-малинова, дуже гладка. Кущ присадкуватий, розлогий, висотою до 50 см. Цей сорт має цілий ряд особливостей. Перш за все, від своїх батьків він успадкував довгий час зберігання. Ще одна відмінність сорту — дуже ранні терміни дозрівання, при цьому навіть у молодої картоплі м’якоть не відстає в розвитку і набуває насиченого темно-малинового забарвлення, яке зберігається при термічній обробці.

Особливості вирощування кольорової картоплі

Кольорова картопля більш вимоглива до умов вирощування, ніж звичайна. Для посадки підходять бульби, у яких вже добре розвинені вічки з паростками (до 10 мм). Перевага в темпах зростання пророщених бульб зберігається навіть при одноразовому пошкодженні рослин поворотними заморозками, але для картоплі з кольоровою м’якоттю пізні заморозки небезпечні: втрата врожайності при цьому може бути високою.

Пророщування кольорової картоплі

Всі сорти картоплі пророщують в пластикових ящиках (по 8-10 кг) за 4-6 тижнів до висадки. Перші кілька днів в приміщенні з посадковим матеріалом підтримують температуру 10-15 °С, а після появи перших паростків знижують її до 5-7 °С. На цьому етапі бульбам потрібне світло, воно перешкоджає формуванню довгих пагонів, тому ємності з бульбами залишають в освітленому приміщенні. Паростки повинні бути щільними, з характерним забарвленням. Якщо через погодні умов посадка затягується, температуру знижують ще більше, щоб не допустити переростання паростків.

Висадка у відкритий ґрунт

Перед висадкою у відкритий ґрунт картоплю обробляють препаратом Фітодоктор. Це значно підвищує якість проростання бульб і силу росту проростків, їх стійкість до негативних природних факторів. Терміни посадки визначають по температурі ґрунту: потрібно, щоб на глибині 10 см вона прогрілася до 6-8 ° С (зазвичай це буває в третій декаді квітня). Висаджуємо тільки здорові бульби середньої величини (маса 40-80 г). Глибина посадки — 7-10 см. Ряди робимо з півночі на південь, щоб листя і стебла отримували достатньо світла протягом усього дня.

Полив картоплі

Картопля з кольоровою м’якоттю досить вологолюбна. Тому в особливо посушливі періоди проводять додаткові поливи. Наша порада: віддавайте перевагу сортам картоплі з кольоровими бульбами раннього і середнього термінів дозрівання. Вони завжди дають хороший урожай. Пізні сорти підходять не для всіх регіонів.

Різнобарвні картопляні чіпси — оригінальний і популярний снек

У багатьох країнах світу, особливо Європи, картопля з кольоровою м’якоттю завоювала велику популярність. Там вона давно перестала бути екзотикою. ЇЇ використовують для виробництва незвичайних кольорових чіпсів, а сік застосовують в кулінарії як натуральний барвник. Оригінально виглядає і кольорове картопляне пюре — червоне, синє, фіолетове.

З кольорової картоплі готують такі ж страви, як і зі звичайної. Молода яскрава картопля з грядки ідеально підходить для варіння, приготування на пару, смаження. Для салатів краще відварювати картоплю в мундирі. Дуже ефектною виходить синя або червона картопля фрі. Якщо ви хоча б раз спробуєте цю картоплю, обов’язково захочете виростити її і на своїй грядці. Сміливіше експериментуйте.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook