Найголовніша умова смачних пирогів – пишне тісто, яке гарно зійшло. Аби воно вдалося, треба пам’ятати, що:
Борошно для тіста необхідно просіяти: з нього видаляються сторонні домішки, і воно збагачується киснем.
Коли замішуєте дріжджове тісто, пам’ятайте, що всі продукти повинні бути теплими або кімнатної температури, тому що продукти, які щойно з холодильника, сповільнюватимуть процес збільшення в об’ємі тіста.
Для дріжджового тіста рідина завше повинна бути підігрітою до 30-35 оС, тому що дріжджові грибки в рідині, яка має більш низьку або високу температуру, втрачають свою активність.
Коли місите тісто, руки мають бути сухими.
Перш ніж поставити пиріг у духовку, дайте йому підійти протягом 15-20 хвилин.
У тісто (дріжджове або прісно-здобне) найкраще додавати нерозтоплене вершкове масло, тому що розтоплене погіршує структуру тіста.
Пироги, приготовані на молоці, смачніші та пахучіші, шкірочка після випікання блискуча, з красивим кольором.
Соду й ваніль у тісто краще недосипати, ніж пересипати.