Пляцок “Орхідея”
Форма 30Х20. Тісто: 3 яйця, 1 скл. цукру, 1 ч. ложка амонію (погасити у 4 ст. ложках сметани), 3 ст. ложки какао, 2 скл. борошна, 1 ч. ложка погашеної оцтом соди або 2 ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки олії, дрібка солі.
Яйця збити, додати цукор, олію, збити, поступово додаючи решту інгредієнтів. Тісто має вийти консистенції густої сметани. Спекти з цього 2 коржі або один великий і розрізати на два.
Безе: 4 білки, 1 скл. цукру, 100 г кокосової стружки, 0,5 скл. підсмажених посічених горіхів.
Збити білки, поступово додати цукор. Коли все добре зіб’ється, додати кокосову стружку і горіхи, акуратно перемішати. Сушити при температурі 80 ОС близько 2 год, щоб стало тверде. Для пляцка треба зробити два таких безе.
Крем: 4 жовтки, 1 скл. цукру, 250 г молока, 800 г масла, 4 подвійні зефірини (великі), 300 г мармеладу.
Жовтки збити з цукром, молоко довести до кипіння і влити, помішуючи, до жовтків. Масу поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, мішати, щоб не пригоріло. Охолодити масу до кімнатної температури. Масло кімнатної температури збити і по одній ложці додавати до нього масу. Зефір і мармелад порізати поздовж. Шматки зефіру мають бути приблизно 1 см товщиною, а мармеладки – по 0,5 см.
Зібрати пляцок в такому порядку: темний корж, крем, шар зефіру крем, 1 безе, крем, безе крем, тонкий шар мармеладу, крем, темний корж. Перемазувати пляцок потрібно мінімум за добу до споживання, щоб він добре пройшовся кремом.
Пекла і фотографувала Віта Павлович
Читайте також:
- Пляцок “Бандерівський” із сирною, маковою, горіховою і кокосовою начинкою
- Пляцок “Багатий” із шалено смачними коржами: з маком, кокосом, горіхами, сиром та курагою