Різдвяна хатинка з пряничного тіста
- 500 г борошна, 2 яйця, 2 ст. ложки меду, 140 г цукру, 2 ч. ложки розпушувача або 1 ч. ложка соди, 200 г масла, дрібка ванілі, дрібка солі, 3 ч. ложки кориці, 2 ч. ложки сушеного імбиру, 2 ч. ложки меленого анісу, 1 ч. ложка меленого кардамону, 1 ч. ложка меленої кориці, дрібка меленого мускатного горіха, 2 ст. ложки какао.
З цього тіста виходить одна велика хатинка, одна маленька і кілька пряничків. Масло (м’яке) з цукром, ваніллю, медом перемішати, додати яйця, збити ще раз. В окрему посудину всипати просіяне борошно і додати всі спеції, розпушувач, сіль, перемішали. Влити масляну суміш в борошно і замісити тісто. Тісто має бути м’якеньке, до рук не липнути.
Далі потрібно покласти в пакет і залишити в холодильнику на 3 год (я цього не робила, розкочувала відразу, оскільки не було часу). Тісто розкочувати приблизно 0,5 см завтовшки. Розкочую тісто між двома листами “рукава для випікання”. Вирізати за шаблоном, там де мають бути двері, віконечка – все вирізати до випікання. Для “скельця” на вікнах покласти подрібнену карамельку, в мене дюшес, класти перед сами випіканням і перекладати на деко, застелене пергаментом.
Випікати при температурі 180 градусів 10 хв. Коли всі пряники остигнуть, зробити айсинг і розмалювати всі сторони будиночка (айсинг: 1 білок, 250 г цукрової пудри, 1 ст. ложка крохмалю).
Після того як висохнуть малюнки (я лишала на ніч), скласти хатинку, змастити стики айсингом, “склеїти” і підперти стаканчиками, лишити, щоб підсохло, і так всі частини, декорувати на свій смак, можна посипати пудрою для ефекту снігу.
А тепер про сам трафарет, у мене це картонка, з однієї сторони (якою прикладаю) ламінована. Розміри:
- Фасад: 12,5 см ширина, 11 см висота + 7,5 см купол (випекти 2 шт.).
- Стіна: 15 см ширина, 10,5 см висота.
- Дах: 16 см ширина, 12 см висота.
Плюс зробити дно – кругле, квадратне, яке забажаєте.
Рецепт і фото – Шуклін Вікторії
Радимо також приготувати імбирні пряники за іншими перевіреними рецептами:
- Імбирні пряники-медяники. Перевірений рецепт медового тіста та айсингу для розпису пряників
- Медові пряники “миколайчики” за рецептом Дарії Цвек (+ рецепт глазурі)
Post Views: 63