У період, коли жінка годує грудьми, вона несе відповідальність як за здоров’я малюка, так і за своє власне. Мама повинна бути впевнена, що дає дитині все потрібне і робить все необхідне для того, щоб лактація була якомога кращою. Тільки в такому випадку грудне вигодовування буде успішним.
Приймати їжу необхідно кілька разів на день – краще перед годуванням малюка. У раціоні обов’язкова присутність овочів і фруктів, оскільки вони багаті вітамінами і мінералами. Влітку – це свіжі плоди та овочі (які ростуть там, де ви живете), взимку – заморожені. А от консервовані овочі та фрукти краще не вживати, бо вони можуть бути шкідливими для малюка.
З фруктів можна вживати очищені яблука і груші, а також черешню й абрикоси. Фрукти, як і овочі, вводяться в раціон харчування годуючої матері поступово. Кожен потрібно приймати з інтервалом у кілька днів і спостерігати за реакцією організму дитини. Якщо ніяких алергічних реакцій не спостерігається, можете потрохи вживати вибраний продукт. Але, якщо алергічна реакція все-таки є, то відмовтеся від цього продукту хоча б на 1-1,5 місяці.
При годуванні дитини грудьми ретельно стежте за способами приготування страв. Вони не повинні бути жирними, гострими і копченими.
У перші кілька днів після пологів краще вживати такі продукти, як риба, м’ясо та яйця. М’ясо має бути нежирним – вибирайте курку, кролика або яловичину, його краще варити або запікати, смажені продукти в перші місяці годування взагалі не рекомендуються до вживання. Риба також повинна бути нежирною (хек, тріска).
Багато білків і кальцію, які необхідні малюкові, містяться в кисломолочних продуктах: ряжанка, кефір, сметана і сир, а також нежирний сир. Недостатність кальцію може призвести до виникнення такого страшного захворювання, як рахіт. У меню годуючої мами обов’язково повинні бути присутніми каші, вітаються рисова, гречана і кукурудзяна крупи.
Харчування мами, що годує прямо впливає на стан здоров’я дитини. Тому своє меню потрібно ретельно обміркувати, і виключити з раціону солоні, жирні та копчені продукти, а також маринади, консерви, цибулю і часник, виноград, цукор і кондитерські вироби.
Кількість випитої рідини повинна складати приблизно 2 літри. У період грудного вигодовування основним напоєм, уживаним жінкою, повинна бути питна негазована вода. Можна вживати також настої кропу, анісу і кмину. Припустимо пити неміцний чорний і зелений чай. З соків дозволяється вживати яблучний, категорично слід відмовитися від томатного і цитрусових. Вживання алкоголю суворо заборонено.
Харчування матері і здоров’я дитини тісно пов’язані між собою, тому потрібно ставитися до цього питання серйозно і при годуванні дитини грудьми піклуватися про свій раціон заздалегідь. Крім того, необхідно не забувати про користь прогулянок на свіжому повітрі і легких фізичних навантажень.