У вихідні гріх не поїхати на природу – погратися з дітьми в м’яча, поїсти шашличків…
Для того щоб смачно запекти м’ясо, його треба заздалегідь вимочити в маринаді. Який обрати – вирішуйте самі.
У кефірі
М’ясо порізати на шматочки, цибулю – кільцями, скласти в каструлю шарами, поперчити. Солити за півгодини до смаження. Залити м’ясо кефіром, маринувати від 10 до 24 годин.
У вині
У каструлю (чи іншу ємність) налити на два пальці олії, а потім покласти шарами лимон кружальцями, цибулю кільцями, шматки м’яса (ледь посолити і поперчити), знову лимон кружальцями – і так доки закінчиться м’ясо. Потім залити сухим білим вином, накрити кришкою меншого діаметру, притиснути зверху тягарем і поставити на ніч у холодильник.
У пиві
Цибулю і м’ясо (1:2) залити пивом. Через годину шашлик можна на багаття.
У цитрусових
На 4 кг свинини – 2–3 лимони, стільки ж апельсинів (залежно від розміру), 1,5 кг цибулі, спеції (можна пакетик приправи для шашлику). Вичавити сік з лимонів та апельсинів, додати спеції (можна й кілька столових ложок цукру), перемішати. Цибулю порізати на четвертинки і, розбираючи її руками, викласти перший шар, на нього – шар порізаного м’яса, полити частиною маринаду і так далі. Час маринування – від ночі в холодильнику до кількох годин на природі. Солити й перемішувати за 20–30 хв до готування.
У заварці
50 г доброго чаю залити 0,5 л окропу і настоювати 10–15 хв. Коли вистигне, злити осад і залити м’ясо. Маринувати 3–4 години.
У соєвому соусі
50 мл соєвого соусу (бажано грибного, якщо немає – додати 1/4 грибного бульйонного кубика), 50 мл лимонного соку, 1–3 вичавлені зубці часнику, по 1 ч. ложці солі, цукру, чорного перцю і паприки. Усе вимішати й додати до цієї суміші м’ясо або стегенця будь-якої птиці мінімум на дві години.
У пепсі
Турки маринують м’ясо експрес-методом. Порційні шматки вимішати з порізаною кільцями цибулею і залити пепсі (саме пепсі, а не колою). Через 15 хвилин злити і заправити майонезом, додати спеції, вина, залишити ще на 5 хвилин.