Пиріг «Сльози Діви Марії»
1 скл. борошна, по 150 г масла (або маргарину) і сметани, 8 яєць, 600 г сиру, 3–4 ст. ложки манної крупи, 1,5–2 скл. цукру, 800 г яблук, 1 п. ваніліну, 0,5 ч. ложки соди.
Тісто: розм’якшене масло змішати з 4 жовтками, сметаною, борошном і содою, гашеною оцтом. Тісто має вийти, як густа сметана. Сирний шар: перемелений сир змішати з 4 жовтками, 1 скл. цукру, манкою і ваніліном, збити міксером.
Почищені яблука нарізати тонкими скибками. Деко (30х30 см) змастити маслом (маргарином), викласти і розрівняти тісто. Якщо сир вологий, то випікати тісто 15 хв. Якщо ж сир сухуватий, то викладати на тісто, не випікаючи. На тісто викласти шар сиру.
На сир викласти різані яблука і посипати цукром з корицею. Поставити в попередньо розігріту до 170 градусів духовку на 25 хв. Збити 8 холодних (!) білків з 1 скл. цукру до стійкої піни, додати ваніль. Через 25 хв дістати пиріг з духовки і викласти рівним шаром на яблука збиті білки.
Випікати ще близько 25 хв за 150 градусів (не відчиняти дверцята!). Коли пиріг охолоне в духовці, поставити в холодильник на ніч, на ньому виступлять сльози.