Булочки з маком
- Для тіста: 600 г борошна, 350 мл молока, 75 г цукру, 1/2 ч. л. солі, 40 г свіжих дріжджів (або 12 г сухих), 50 мл соняшникової олії, 100 г вершкового масла.
- Для начинки: 300 г меленого маку, 100–150 г цукру (або за смаком), 20 г ванільного цукру, 300 мл молока (або води), цедра лимона (за бажанням).
Підігріти 50 мл молока з усієї кількості, розчинити в ньому 1 ст. л. цукру і дріжджі (можна додати трохи борошна). Перемішати і залишити в теплому місці, поки опара не почне підніматися. Розтопити вершкове масло, додати до нього соняшникову олію, решту молока, цукор і сіль, добре перемішати вінчиком. Просіяти борошно, влити опару і молочну суміш. Замісити м’яке тісто, накрити рушником і залишити підходити на 1–1,5 години.
Для начинки перемолоти мак у кавомолці. У сотейнику підігріти молоко, розчинити в ньому цукор, додати мак і уварити до загустіння (близько 5 хвилин). Зняти з вогню, додати ванільний цукор і дати начинці охолонути.
Тісто розкачати в тонкий пласт, викласти макову начинку. За бажанням розділити тісто на дві частини, розкачати кожну окремо, викласти начинку і сформувати рулети. Розрізати рулети на рівні шматочки, викласти їх на деко. Змастити яйцем і випікати 25–35 хвилин при 170–180°C.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki
Радимо також приготувати:
- Запашні завиванці (рулети) з маком
- Булочки з маком (дріжджове тісто на кислому молоці)