Пряничне тісто для будиночка
500 г меду, 2 яйця, 500 г цукру, 300 г маргарину, 50 г какао, 2 ч. ложки розпушувача, 3 ст. ложки рому або ароматизатор, 1ч. ложка кориці, 1 ч. ложка суміші кардамону, гвоздики, імбиру й анісу, цедра 1 апельсина і лимона,ваніль,1200 г борошна.
Із порції виходить 2 будиночки і дві основи під них. Пряники виходять дуже щільними і смачними. Шаблон намалювати на цупкому папері, вирізати, перевірити, як складається.
Мед, цукор, маргарин, розігріти, поки цукор не розчиниться, не повинно кипіти. Зняти з вогню і дати злегка охолонути, не нижче 70 ºС. Половину борошна перемішати із прянощами, розпушувачем, цедрою, какао. У медову масу ввести не збиті, а перемішані яйця, за 2 рази. Додати ром. Вмішати пряне борошно в яєчно-медову масу і добре вимісити тісто. Борошно, що залишилося, домісити поступово, тісто має бути еластичним. На це піде 20–25 хв. Покласти тісто у целофановий пакет – і в холод на ніч.
Дістати тісто з холодильника і розкачати товщиною 2–3 мм. Вирізати за шаблонами стіни і дах. На стіні вирізати двері та отвір для вікна. У верхню частину даху перед випіканням можна вставити зубочистки, щоб після випікання їх вийняти й утворилися рівні дірочки. Через них можна буде ниткою зв’язати дві половинки даху, тоді він триматиметься краще.
Щоб зробити у вікнах вітражі, за 3–4 хв до готовності вийняти тісто і насипати в отвори для вікон розтовчені кольорові льодяники (в обгортці побити молотком, а потім висипати). Поставити назад у духовку. У цьому разі карамель не втратить кольору. Деталі з карамеллю повинні залишатися постійно на пекарському папері. Коли печиво з карамеллю трохи охолоне, поворушіть його, воно легко відстане від паперу.
Зробити основу під будиночок. Вона має бути більшою за дім, щоб поряд вмістилися фігурки.
Залишки тіста знову розкачати і вирізати інші частини будинку. Випікати в попередньо розігрітій духовці 8–10 хв. Остиглі деталі склеїти,прикрасити айсингом, дати висохнути (приблизно 2 год) і склеїти карамеллю по швах.
Глазур (айсинг) для пряників
1 білок, приблизно 200 г цукрової пудри, 1–2 ч. ложки лимонного соку або води для розведення.
Пудру просіяти мінімум 3 рази. Краще зробити густу помадку, а потім її розбавити. Збивати, поки не змінить консистенцію. Коли загусне і побіліє – помадка готова. Тепер можна розбавляти процідженим лимонним соком або кип’яченою водою. Додавати по трішечки. Помадка не повинна текти. Візьміть зубочистку, умочіть у помадку і поставте крапку. Якщо вона розтікається, потрібно додати цукор. Покласти айсинг у цупку торбинку, зрізати кутик. Охолодженим айсингом малювати легше, рівніше лягає, більш податливий. Можна додавати харчовий барвник.
Карамель для скріплення деталей
3–4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка лимонного соку (яблучного оцту).
Розтопити, помішуючи, до жовтого кольору Низ деталі занурювати в карамель і ставити на пряникову основу. Боки поливати ложкою. Утримувати рукою, деталь моментально схоплюється і тримається. Працювати з карамеллю дуже обережно, щоб уникнути опіків. Якщо карамель застигла, повернути на вогонь, як тільки розтанула – швидко продовжувати склеювання. Плюс такого способу у тому, що деталі схоплюються миттєво. При використанні цукрової глазурі деталі доводиться довго тримати, щоб будинок не розвалився.