Польський пляцок з маком та сиром
Тісто: 800 г борошна, 200 г цукрової пудри, 3 ч. ложки розпушувача, 1 ч. ложка амонію, 300 г маргарину, 1 ст. ложка смальцю, 130 г сметани, 1 яйце, 5 жовтків.
Просіяти борошно з розпушувачем, амонієм та цукровою пудрою. Додати порізаний маргарин та смалець, перетерти руками на крихту. Додати до крихти яйце, жовтки, сметану та замісити тісто, поступово формуюючи з нього кулю. Розділити тісто на 5 частин, 3 частини загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник. Дві частини розкочуємо за розміром глибокого дека, в якому випікатимете макові рулети і складатимете пляцок, наколюємо виделкою та випікаємо на пергаменті в попередньо розігрітій духовці 25-30 хв. при t180 (у мене це деко розміром 33*24 см). Охолодити.
Макові рулети: тісто – 3 частини, готова польська макова суміш з сухофруктами – 1 б. (850 г).
Якщо такої нема, то готуємо самі. Для цього буде потрібно: 380 г маку, 625 мл води, 200 г цукру, 100 г родзинок, жменя посічених горіхів, 2 ст. ложки меду, 1 ст. ложка какао, 1/2 ч. ложка соди, 1/8 ч. ложки кориці, 4 білки.
Мак промити, зцідити воду. Висипати його у антипригарний банячок, залити холодною водою і перемішати. Ставимо на маленький вогонь, щоб закипіло і варимо, помішуючи, щоб викіпіла вся вода. Вимикаємо, накриваємо кришкою і залишаємо до охолодження. Тоді перетираємо мак зручним способом (блендером, через м‘ясорубку, в макітрі) до білого молочка. Родзинки промиваємо та просушуємо. До маку додаємо всі складові та перемішуємо до однорідності. Білки збити до стійкої піни і акуратно вмішати у макову масу. Кожну з трьох охолоджених частин тіста розкочуємо, викладаємо по 1/3 частині макової маси, розподіляємо, скручуємо рулет. Форму застелити пергаментом і викласти щільно один до одного в неї три рулети. Випікати в розігрітій духовці 35-40 хв. при t180. Охолодити.
Сирний крем: 1 кг сиру, 300 г цукру, 4 жовтки, 2 п. ванільного цукру, 1 п. вершкового пудингу, 60 мл молока.
Сир двічі перемелюємо на м‘ясорубці. Додаємо до нього цукор, ванілін, жовтки перемішуємо до однорідності і смажимо в глибокій антипригарній посудині 3 хв., помішуюючи. В холодному молоці розбавляємо пудинг, добре вимішуємо і виливаємо до сирної маси. Готуємо помішуючи на невеликому вогні до утворення бульбашок при закіпанні. Охолодити.
На дно форми викласти корж, на нього 1/2 сирної маси, макові рулети, 1/2 сирної маси, корж. Зверху залити шоколадною помадкою, для якої змішати і прогріваємо на вогні до однорідності 90 г чорного шоколаду, 50 г масла, 50 мл молока. Даємо постояти 30 хв. при кімнатній температурі, а тоді кілька годин у холодильнику.
Готувала і фотографувала: Viktoriya Isayenko