Натуральний мед має цілющі властивості. До його складу входять близько 300 речовин: вітаміни, різні макро- й мікроелементи та інші речовини. Найвищу лікувальну ефективність має багатоквітковий мед. При цьому меди заходу України мають кращі лікувальні властивості порівняно з медами центру та півдня. Річ у тому, що навесні та влітку в Західній Україні цвіте багато польових та лісових квітів. А в центрі та на півдні переважають монофлорні меди, зібрані з полів, засіяних якимось одним видом рослин (гречкою, соняшником та іншими). Однак усі види меду корисні, бо організм засвоює з нього ті мікроелементи, які йому найбільше потрібні.
Для отримання максимального лікувального ефекту, мед треба якомога довше затримувати в роті, розсмоктувати. Рекомендована норма – 100–150 г на день. Він добре засвоюється з фруктами, овочами, з молоком і молокопродуктами. Ідеальний щоденний сніданок – каша з медом і маслом, сир з медом чи канапка з небілим хлібом, маслом, сиром та медом.
Мед – не лише здорова їжа. Це й універсальний лікар. Його регулярне вживання покращує роботу кишківника. Мед вживають для лікування гастритів і виразки шлунка, які супроводжуються підвищеною кислотністю. Його краще споживати за 1,5–2 год до сніданку й обіду і через 3 год після вечері. Причому його треба розчинити теплою водою, бо в розчині мед сприяє розчиненню слизу в шлунку, знімає біль, нудоту та печію. Дослідження доводять, що при звичайних методах лікування виразок шлунка та дванадцятипалої кишки виразка зарубцьовується в кожного третього хворого, а при застосуванні меду – в кожного другого.
До складу меду входить глюкоза, яка є необхідним енергетичним матеріалом насамперед для м’язової тканини, в тому числі і для серця. Тому мед рекомендують споживати при ослаблені серцевого м’яза невеликими порціями по 1 ст. ложці 2–3 рази на день з молоком, сиром, фруктами.