Пляцок “Зоська”
300 г маргарину (масла), 250 г цукру, 250 г борошна, 6 яєць, 15 г ванільного цукру, 2 ч. ложки розпушувача, 1 ст. ложка какао. А також: 2/2 скл. мелених горіхів, 1 ч. ложка амонію, 2 п. вишневого желе, 1 п. лимонного желе, 400 мл вершків (від 30%), 2 ст. ложки цукрової пудри, кисленьке повидло, жменя вишень без кісточок.
Маргарин збити з цукром та ванільним цукром до пухкої маси, по одному додати жовтки, постійно збивати (кожен наступний жовток додавати лише тоді, коли попередній повністю поєднався з масляною масою). Борошно змішати з розпушувачем та амонієм, додати до масляної маси, добре вимісити.
Білки збити до міцної піни, вмішати в тісто. Поділити тісто на 3 рівних частини. До однієї додати горіхи, до другої – какао, а до третьої – 2 ст. ложки борошна.
Форму (25х35 см) застелити пергаментом, викласти тісто, випікати по черзі коржі (температура 180 градусів).
Желе вишневе розвести у 2 скл. води, коли желе почне густіти, додати вишні, акуратно вимішати. Желе лимонне розчинити в 200 мл води, залишити до охолодження.
Добре охолоджені вершки збити до густого крему, додати цукрову пудру, ще раз добре збити. Влити лимонне желе, добре збиваємо.
Зібрати пляцок. Горіховий корж змастити повидлом та викласти густіюче желе з вишнями, розрівняти, накрити жовтим коржем, злегка придавити. Змастити жовтий корж повидлом. Викласти лимонно-вершковий крем, накрити коричневим коржем, злегка притиснути.
Прикрасити пляцок за своїми вподобаннями та смаком, можна просто посипати цукровою пудрою.
Рецепт Лілії Денисовської