Шарлотка з кремом
Форма 21Х25 (у мене вийшло 19Х24, адже взяла форму 38Х24, спекла один великий корж, а тоді перерізала його).
Тісто: борошно (1) – 4 скл. (по 200 мл), борошно (2) – 2 ст. ложки, розпушувач – 1,5 ч. ложки, масло – 250 г, цукор – 0,5 скл., яйця – 2 + 3 жовтки, сметана – 2 ст. ложки, какао – 2 ст. ложки.
Просіяне борошно (1) змішати з розпушувачем та цукром, натерти масло. Розтерти інгредієнти між собою. Додати яйця, жовтки і сметану. Замісити тісто та поділити його на 2 частини. До однієї досипати борошно (2), до іншої – какао. Кожну частину ще раз поділити навпіл. Темне тісто залишити в морозильній камері мінімум на 30 хв, світле покласти у холодильник, на час приготування шару із яблук.
Яблучний прошарок: яблука (почищені) – 1,5 кг, масло – 50 г, ванільний цукор – 2 ст. ложки, кориця (мелена) – 1/3 ч. ложки, гвоздика (мелена) – 1/4 ч. ложки, цедра лимона – 1 ч. ложка.
Яблука нарізати кубиками. В каструльці розтопити масло, додати яблука, ванільний цукор, цедру та спеції. За бажанням підсолодити. Тушкувати до пом’якшення (рідина мусить випаруватись). Залишити охолоджуватись.
Скласти корж: одну частину білого тіста розкотити (я натерла) і покласти у вистелену пергаментом форму. Викласти 1/2 маси з яблук і натерти одну частину темного тіста. Випікати приблизно 40 хв при температурі 180 C. Спекти ще один такий корж. Я пекла один великий корж, а тоді перерізала його.
Крем: лимонне желе – 1 п., сметанковий пудинг – 1 п., вода – 0,5 скл., молоко – 1,5 скл., цукор – 2 ст. ложки, вершки (я використовувала домашню збирану сметану) – 200 г.
Желе розчинити у гарячій воді. До молока додати пудинг та ложку цукру, заварити масу. Зняти з вогню та долити до желе. Ретельно перемішати до однорідної маси. Вершки (сметану) збити з ложкою цукру та додати до охолодженого пудингу. Перемішатии.
Зібрати: корж-крем-корж (шоколадним тістом доверху).
Рецепт і фото Юлії Якіб’юк
Спробуйте також приготувати:
Сирник з яблуками за рецептом подруги зі Львова. Печіть і смакуйте!