Пляцок “Три смаки”
Тісто: 70 г маргарину, 50 г цукру, 1 жовток, 1 ст. ложка сметани, 1 скл. борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
Пудинг: 600 мл молока, 2 п. шоколадного пудингу (або вишневого), 4 ст. ложки цукру.
Сирна маса: 500 г сиру, 1 яйце, 3 жовтки, 50 г цукру, цедра 1 лимона, 20 г кокосової стружки або родзинок, 50 г масла, 50 мл молока, 2 ст. ложки манної крупи, 1,5 ст. ложки крохмалю.
Макова маса: 350–400 г готової макової маси, 1 яйце, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки манної крупи, 1 ст. ложка крохмалю.
Білкова маса: 4 білки, 50 г цукру.
Форма 25Х20 см.
Тісто. Жовток розтерти з маргарином і цукром, додати сметану і збити міксером до однорідної маси. До борошна додати розпушувач, перемішати і додати до тіста. Замісити руками досить густе тісто. Форму застелити пергаментом і викласти тісто. Розподілити руками рівномірно по формі.
Пудинг. Половину молока вилити в каструлю і поставити на вогонь. До другої половини додати пудинг і цукор перемішати до повного розчинення. Коли молоко почне кипіти, тонкою цівкою влити в нього холодне молоко з пудингом. Постійно помішуючи і довести до кипіння. Гарячий пудинг влити у форму із сирим тістом, рівномірно розрівняти і залити при кімнатній температурі до охолодження.
Сирна маса. Сир, яйце, жовтки, цукор ванільний цукор збити блендером або змолоти сир на м’ясорубці або збити міксером. Чим одноріднішою та краще збитою буде ця маса, тим ніжнішим буде сирник. Додати м’яке масло, молоко, перемішати. Вкінці додати цедру лимона, кокосову стружку, манку і крохмаль це все ще раз перемішати і вилити зверху на застигший пудинг.
Макова маса. У макову масу додати цукор, яйце, маннку і крохмаль, це все добре вимішати лопаткою або вінчиком до однорідної маси і вилити поверх сирної маси.
Випікати в розігрітій духовці при 180 градусах 1 год 30 хв. За 15 хв до кінця випікання почати готувати білкову масу. Білки збити у піну, поступово додавати цукор, продовжити збивати у дуже густу масу.
Дістати пляцок з духовки, викласти на гарячу макову масу білки. Розподілити і зробити легкі, не глибокі, розводи виделкою по всій поверхні білкової маси. І поставити ще на 15-20 хв у духовку, щоб білки підрум’янились. Готова поверхня білка повинна бути ніжно кремового кольору, не засушена і щоб не мала хрустку скоринку а була м’яка. Дістати з духовки і поставити у формі у холодне місце до повного вистигання. Приблизно через 3-6 годин на поверхні пляцка з’являться краплі.
Автор – Лілія Гадяч