Пляцок “Горіхове капучіно”
Горіхове тісто: 10 яєць, 150 г волоських горіхів, 5 ст. ложок борошна, 5 ст. ложок панірувальних сухарів, 1,5 скл. цукрової пудри, 0,5 ч. ложки розпушувача, дрібка солі. Форма 25Х35 см.
Крем: 600 мл вершків (30-35%), 5 ст. ложок горіхового капучіно, 2 ст. ложки цукрової пудри, 2 ст. ложки желатину, 0,5 скл. води.
Просочування: 0,5 скл. міцного чаю, скибка лимона.
Також: 300 г вареного згущеного молока, 1 плитка чорного шоколаду. 1 ст. ложка вершків.
Корж. Усі інгредієнти для приготування тіста мають бути кімнатної температури. Жовтки відділити від білків. Збити білки з дрібкою солі до стійких піків. Горіхи перемолоти на м’ясорубці, додати борошно, сухарі та розпушувач, перемішати. Жовтки збити з цукровою пудрою до утворення пишної світлої маси. Не перестаючи збивати порціями всипати до жовтків сухі інгредієнти. Тісто вийде досить густим. Додати до нього 2 ст. ложки збитих білків, перемішати лопаткою. Додати решту білків, акуратно перемішати лопаткою. Форму (25х35) застелити пергаментом, викласти тісто, розрівняти, випікати в розігрітій до 180 ОСв духовці близько 25 хв. Після того, як корж охолоне перевернути його, зняти папір та розрізати на 2 частини. Залишити його перевернутим.
Крем. Желатин залити водою. Коли набрякне – підігріти до розчинення. Добре охолоджені вершки збити з цукровою пудрою до густого крему, додати капучіно та ще раз добре збити. Тонкою цівкою влити до вершків охолоджений желатин, постійно збиваючи.
Зібрати пляцок. Нижню половину коржа покласти у форму, вистелену пергаментом, просочити половиною чаю з лимоном, викласти вершковий крем, розрівняти. Накрити другим коржем та поставити в холодильник на 10-15 хв. Дістати, верхній корж просочити рештою чаю та змастити вареним згущеним молоком. Шоколад розтопити на водяній бані, додати вершки, добре вимішати. Ложкою набирати шоколад та «малювати» візерунки зверху на згущеному молоці. Поставити готовий пляцок в холодильник на 4-8 год.
Рецепт Віри Трунової