Пляцок “Фантазія”
- Форма 20 см.
- Основа тіста для одного коржа: 1 яйце (середнє), 70 г борошна, 100 г цукру, 80 мл кефіру, 40 г масла вершкового, 1 ст. ложка олії, 1/2 ч. ложки соди, 1 ст. ложка оцту (погасити соду), дрібка солі.
- До нижнього рожевого коржа: додати 30 г вишневого пудингу + 20 мл молока.
- До середнього коржа сірого: додати 50 г меленого маку.
- До верхнього коржа помаранчевого: додати 1 ложка куркуми + крохмаль = 50 г.
Приготувати тісто для коржів: масло м’яке збити з цукром, додати яйце і збити до однорідності. Далі влити кефір, олію і перемішати. Потім погасити соду оцтом і до інших рідких компонентів влити і перемішати. Додати:
- пудинг, змішаний з молоком (щоб добре проявився колір),
- борошно, змішане з меленим маком,
- борошно, змішане з куркумою та крохмалем.
Випікати коржі в духовці при температурі 180° приблизно 18-20 хв у формі діаметром 20 см. Перевірити готовність дерев’яною зубочисткою: суха, значить, готово. Висота коржів приблизно 2 см. Дати паляницям вистигнути. І скласти пляцок.
Рекомендую паляниці добре остудити, замотавши в харчову плівку і поклавши в холодильник. Тоді прошарки швидше застигають.
Йогуртове желе
- 600 г йогурту, 150 г цукрової пудри, 15 г желатину (залити 40 г води).
Йогурт збити з пудрою додаю розтоплений желатин. Перемішати до однорідності.
А також апельсинове желе приготувати за інструкцією на упаковці.
Перед викладанням желе дати йому охолонути і ледь-ледь пригуснути до стану гелю – тоді не витікатиме.
Зібрати пляцок
- Перший корж зафіксувати в роз’ємній формі і залити тоненький шар йогуртового желе, на нього викласти половинки черешень без кісточок. Поставити в холодильник, щоб застигло.
- Дістати, залити апельсинове желе, знов в холодильник, щоб застигло.
- Потім шар тоненький йогуртового желе і знов зачекати, щоб застигло.
- Потім порізати банан кружальцями, викласти на йогурт застиглий, зверху залити рештою апельсинового желе і накрити маковим коржем, залишити на кілька годин.
- Перемазати щедро макову паляницю аґрусовим джемом. Накрити коржем з куркумою і в холодильник до ранку.
Щоб желе швидше загусало, можна у процесі формування ставити торт у морозилку.
Зранку полити глазур’ю: 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки какао, 2 ст. ложки сметани, 1/2 ст. ложки желатину швидкорозчинного (залити водою, дати набрякнути і розігріти, щоб розтанув). Усе для глазурі, крім желатину, варити, помішуючи. Зняти, як тільки разтане весь цукор. Влити гарячий розтоплений желатин, добре перемішати. Полити охолоджений пляцок глазур’ю і до холодильника.
Зверху прикрасити черешнями і аґрусом, які трохи вмочити в глазур, щоб трималися.
Рецепт і фото Наталії Витягловської
Радимо також інші рецепти тортів з желе:
- Торт “Польські мрії” зі сметанно-желейним прошарком
- Вершково-желейний торт “Бананове диво” з ананасами і безе
Post Views: 26