Пляцок “Іринка”
Форма 25Х35 см. Тісто: 3 жовтки, 1 скл. цукру, 250 г маргарину, 4 ст. ложки сметани, 1 п. (18 г) розпушувача, 4 скл. борошна.
Замісити тісто і розділити на 2 частини. Від усього тіста взяти невеликий шматок, додати до нього 2 ст. ложки какао і покласти у морозилку.
Тісто розділити на половину. Розкотити 1 корж, на нього викласти вишні консервовані і порізані горіхи, піну з 3 білків (що залишилися) і зверху потерти чорне тісто з морозилки.
Тісто для 2 коржа розкотити, викласти макову начинку (1,5 скл. маку змолоти, запарити і втерти з 1 скл. цукру, додати ще 1 ст. лож. какао і ціле яйце), посипати порізаними горіхами.
Бісквіт: 5 яєць, 5 ст. лож. цукру, 5 ст. лож. борошна, 0,5 п. (9 г) розпушувача.
Яйця збити до стійкої пишної піни з цукром, акуратно ввести борошно з розпушувачем. Пекти при 170 ОС.
Крем: 500 мл молока, 1 скл. цукру, 1 . ванільного цукру, 4 ст. ложки борошна, 300 г масла.
Борошно, цукор, ваніль і молоко заварити. Остудити. Тоді збити масло, поступово додавати заварний крем.
Зібрати пляцок: паляниця з маком + крем + паляниця з вишнями + крем + бісквіт. Залити шоколадом.
Рецепт і фото Оксани Жидко Дмитровської