Пляцок “Берегівські чари”
- Деко 25×30 см.
- Для тіста: 400 г борошна, 150 г меду, 80 г цукру, щіпка солі, 80 г вершкового масла, 2 яйця, 8 г харчової соди (1 ч. л. з гіркою).
- Додатково: 200 г варення (чорна смородина), 130 г горіхів, 130 г чорносливу, 4 яєчні білки, щіпка солі, 150 г цукру, 1 ст. л. крохмалю.
- Для крему: 4 яєчні жовтки, 400 мл молока, 100 г цукру + 10 г ванільного цукру, 40 г кукурудзяного крохмалю, 200 г вершкового масла.
Коржі
До меду додати цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і додати соду, варити 3-4 хвилини до темного кольору. Зняти з вогню і додати сіль та вершкове масло, перемішати до однорідності і дати охолонути до кімнатної температури. Додати яйця і знову перемішати, додати просіяне борошно та замісити м’яке, липке тісто, дати тісту відпочити, поки готуємо крем.
Подрібнити горіхи і чорнослив. Білки з сіллю та цукром збити до твердих піків, додати крохмаль і перемішати міксером.
Підготувати тісто до випікання: тісто розділити на 2 частини. Розкотити одну половину тіста, намастити половиною варення, викласти половину збитих білків, половину чорносливу і трохи вдавити у білки, присипати половиною подрібнених горіхів. Випікати при 180 °С приблизно 25 хвилин. Повторити з другою половиною тіста.
Крем
До жовтків додати цукор, крохмаль і трохи молока, перемішати до однорідності, додати решту молока і варити до загустіння, додати ванільний цукор. Дати охолонути. Збити вершкове масло з охолодженим кремом до кремового стану.
Зібрати пляцок: перший корж із білковою частиною догори, намастити кремом, другий корж білковою частиною викласти на крем. Верхній шар намастити кремом. Можна прикрасити помадкою або за бажанням.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki
Радимо також приготувати:
- Торт “П’яна сливка” з чорносливом. Смак – бомбезний!
- Медовик комбінований зі сметанним кремом і чорносливом