Плачінте з капустою і листковим тістом
Тісто: 180 г масла (кімнатної температури), 1 яйце, 1 ст. ложка оцту, 1 ст. ложка олії, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка цукру, 150 мл води, 1 жовток, 400–450 г борошна.
Начинка: 400 г свіжої капусти, 200 г квашеної капусти, сіль, цукор, перець.
Тісто. У мірний стакан налити олію, оцет, цукор, сіль, яйце і долити води, щоб разом було 270 мл. Злегка перемішати. У миску насипати борошно, зробити ямку, вилити рідину, замісити спершу ложкою, а потім руками. Можна місити у хлібопічці або міксером із насадками-гачками. Має вийти м’яке ніжне тісто. Поділити тісто і масло на 4 рівні частини. На присипаному борошном столі дуже тонко розкотити 1 частину тіста прямокутником і змастити його 1 частиною масла. Тепер на вузький край тіста покласти качалку і намотати на неї тісто (якщо качалка надто тонка, можна намотувати на рулон харчової плівки). Потім розрізати тісто поздовж, забрати скалку, а саме тісто (воно вже стало багатошаровим) скласти навпіл (як книгу). Так зробити з усіма шматками. Накрити плівкою і покласти у холодильник мінімум на 4 год.
Начинка. Капусту нашаткувати, протушкувати 5 хв на олії, додати відтиснуту квашену капусту, сіль, перець, цукор, перемішати, протушкувати ще кілька хвилин до повного випаровування рідини, охолодити.
Дістати тісто з холодильника, розкотити 1 шматок прямокутником завдовжки з форму, поздовж прямокутника посередині викласти 1/4 начинки. Накрити одним краєм тіста, а зверху – другим краєм. Викласти на деко, перевернувши швом донизу. Так сформувати 4 рулети, зробити зверху надрізи, змастити жовтком. Випікати при 200 ОС до зарум’янення (приблизно 20 хв).