Збираєтеся на природу? Думаєте, що приготувати на багатті, окрім традиційних шашликів? Маємо для вас 9 смачних ідей.
Куліш
1–1,5 кг жирної свинини або сала, 2 кг свинини (філе), пригорща сушених грибів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг моркви, 1–1,5 кг пшона, спеції.
- Жирну свинину або сало дрібно нарізати розміром 0,5х0,5х0,5 см. Подрібнити цибулю, в казан влити воду і повісити його над багаттям.
- Свинину нарізати шматками по 0,5х0,5х3,0 см. Моркву нашаткувати соломкою. Усе варти 30 хв у казані з сушеними грибами (їх попередньо залити окропом, щоб розм’якли).
- Промити шпоно (на казан ємністю 10 л потрібно 1–1,5 кг пшона). Коли м’ясо готове, долити води до повного казана і висипати туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися.
- Справжній куліш має бути як густа сметана. Варити ще 30 хв. Якщо хочете, можна посолити, постійно помішувати, неодмінно пробувати, додавати спеції (карі, мускатний горіх, чорний і червоний перець та трошки вичавленого часнику і духмяних трав). Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.
Картопля нашвидкуруч
Картопля, твердий сир або бочок, прянощі.
- Потрібно заздалегідь відварити велику картоплю в кожушку до напівготовності.
- На пікніку розрізати картоплю навпіл, покласти всередину шматочки сиру або бочка, посолити, поперчити й додати улюблені приправи.
- Загорнути кожну картоплину у фольгу, покласти зверху на жар. За 10 хв страва готова.
Банани на жару
2 банани, 4 імбирних печива, шматочок шоколаду.
- Покласти банани в шкірці прямо на гаряче вугілля або на барбекю. Коли шкірка почорніє, перекласти банан на тарілку, надрізати шкірку і посипати м’якоть розкришеним печивом.
- Можна додати трохи арахісового масла або шоколаду, який розтане на фрукті.
Реберця-гриль
1 кг свинячих реберець, 2–3 цибулини, 1 скл. пива, сіль, перець.
- Ребра порізати на порції, обрізати зайвий жир. Вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем. Цибулю почистити і порізати кільцями.
- У контейнер для маринування викласти шар реберець, потім шар цибулі, знову шар реберець і шар цибулі і так далі. Останній шар – цибуля. Залити пивом. Зверху покласти гніт і поставити в холодильник на ніч.
- Запікати ребра на мангалі до готовності.
Уха справжня
Риба дрібна й велика, 1 цибулина, зубець часнику, картопля, 1 морквина, перець, сіль, 3–4 лаврові листки, кріп, лимон.
- Дрібну рибу (йоржів, окунців) випатрати, не знімаючи луски, видалити голови, щоб вони не додали гіркоти, загорнути в марлю, залити холодною водою і варити на малому вогні близько години (луска дає і навар, і особливий смак юшці).
- Потім вийняти рибу, загорнену в марлю. У киплячий бульйон покласти вимиті й почищені шматки великої риби, порізану на частини цибулину, дрібно посічений зубець часнику, картоплю, моркву, перець, сіль.
- На маленькому вогні юшку доварити ще 20–25 хв, закривши кришкою. Наприкінці варіння покласти лаврові листки.
- У готову юшку можна додати кріп або скибку лимона.
Чахобілі у казані
2,5 кг курятини, 1 кг цибулі, 5 помідорів, хмелі-сунелі, часник, кінза, перець чілі, кріп.
- Увесь жир, який є на курці, зрізати і виплавити в казані. Курку добре промити, нарубати сокирою на шматочки, покласти до жиру і обсмажити на ньому 15 хв.
- Цибулю почистити і нарізати великими шматками, додати до м’яса й обсмажити, відтак додати чилі, помідори, зелень, посипати сіллю і накрити щільно кришкою.
- Через 30 хв відкрити кришку казана і вкинути часник, зелень і хмелі-сунелі, ще трохи посолити, протушкувати ще 10 хв і зняти з вогню.
Шашлик із курячих сердечок.
1 кг курячих сердечок, 4 цибулини, 1 п. майонезу, сіль, 2 ст. ложки гірчиці, суміш перців, прянощі.
- Цибулю порізати півкільцями, з’єднати з сердечками, посолити, додати прянощі, майонез, гірчицю, перемішати.
- Поставити в холодильник на 1 год. Нанизати на шампури і смажити на багатті.
Шашличок з філейки
500 г к курячого філе, по 3 ст. ложки соєвого соусу й олії, 3 зубці часнику.
- Філе вимити, порізати нетовстими смужками. До вичавленого часнику додати олію і соєвий соус, перемішати.
- Викласти курку в маринад і залишити маринуватися на 30–60 хв. Нанизати смужки на дерев’яні шпажки (їх попередньо замочити у воді, щоб не згоріли), часник бажано зняти.
- Викласти на решітку. Обов’язково стежити, щоб не було сильного вогню. Перевертати кілька разів, смажаться вони швидко, не перетримуйте.
Американський білий соус для барбекю і шашликів
1 велика цибулина, 2 зубці часнику, 4 ст. ложки масла, 100 мл білого сухого вина, бульйону або води, 200 г майонезу, 50 мл яблучного оцту (5%), 2 ст. ложки лимонного соку, по 1 ст. ложці гірчиці і цукру, 0,5 ч. ложки гострого кетчупу, по 1 ч. ложці солі і чорного перцю.
- Цибулю нарізати і разом з часником покласти змолоти на пюре.
- Масло розтопити на маленькому вогні, додати цибулю і часник, поварити на середньому вогні хвилин 2–3, іноді перемішуючи.
- Додати біле вино (або замінники), добре перемішати і варити, поки половина рідини випарується (десь 3 хв). Зняти з вогню і дати 5 хв злегка охолонути.
- Додати майонез і добре перемішати. Додайте решту складників і перемішати. Поставити в холодильник на 1 год перед подачею на стіл.