Підготовка до Великодня: як скласти святкове меню і заощадити на продуктах

Склавши пасхальне меню, ви зможете чітко спланувати роботу, аби перед святом не падати з ніг від утоми. А також грамотно зробити передсвяткові закупи, заощадивши час, нерви і гроші.

Пасха – одне з найбільших християнських свят, якого чекають з особливим трепетом та ретельно до нього готуються. Адже за традицією, на Великдень за святковим столом збирається вся родина. У ці дні рідних та гостей хочеться почастувати найсмачнішими стравами. Тому підготовку до Пасхи починають завчасно, особливу увагу приділяючи святковому меню.

Ретельно обдумавши, які страви будуть на великодньому столі і склавши детальне меню, ви зможете чітко спланувати роботу, аби перед святом не падати з ніг від утоми. А також грамотно зробити передсвяткові закупи, аби всі продукти були якнайсвіжіші. Щоби їжі усім вистачило, але й багато не залишилося.

Що приготувати на Пасху

Основною великодньою стравою є паска, яка є символом воскресіння христового. Зазвичай випікають паску у середу, четвер або у суботу вранці. Для її приготування варто виділити окремий день, адже це забирає досить багато часу.

За традицією, печуть не одну, а кілька пасок. Іноді для кожного члена сім’ї роблять персональну паску та одну велику спільну. Тісто роблять здобне, додаючи багато яєць, сметану, масло. Подекуди паски роблять солодкими з родзинками та цукатами, а в деяких регіонах у тісто дають зовсім мало цукру, потім таку паску їдять замість хліба. Важливо, щоб усі продукти для випікання паски були свіжими, якісними і кімнатної температури. Щоб паска вийшла пишною, дуже важливо її ретельно вимісити. Кажуть, скільки разів господиня вимісить тісто – стільки разів її похвалять.

Годі уявити Великдень без крашанок та писанок. Вони символізують зародження життя. За церковною традицією, крашанки та писанки готують у Чистий четвер. Традиційно яйця фарбують у відварі цибулевого лушпиння. Також для фарбування можна використати харчові барвники або овочевий сік. Наприклад, сік буряку надасть яйцям рожевого кольору, сік чорниці – світло-синього, сік кропиви – зеленого.

У великодній кошик та на святковий стіл обов’язково кладуть м’ясні страви: печену або вуджену шинку, ковбасу, підчеревок, печінковий паштет, м’ясні хлібці та рулети. Це символ душевної радості та щасливого сімейного життя. Готувати домашні м’ясні страви можна і треба заздалегідь: печене м’ясо та ковбаси можуть запросто зберігатися у холодильнику кілька днів.

Як скласти оптимальне святкове меню

Якщо очікуєте гостей, обов’язково складіть меню. У ньому мають бути гарячі страви та гарнір, салати та закуски, напої та десерт. Дедалі частіше на святковий стіл подають не кілька, а одну основну, але цікаву гарячу страву. Можна також приготувати дві страви: одну м’ясну, іншу – рибну.

Не робіть багато салатів, оскільки вони мають малий термін придатності:  заправлені майонезом зберігаються до 12 годин, а овочеві – ще менше, бо пускають багато соку. Для святкового столу достатньо 2-3 салати: один – м’ясний, інші – овочеві.

Жодне застілля не обходиться без м’ясного та овочевого асорті. Якщо бажаєте різноманіття, додайте рибну та сирну тарілку.

Оригінальним доповненням стануть мініатюрні закуски. Замість бутербродів можна зробити маленькі канапе. М’ясні салати мають гарний вигляд у тарталетках з пісочного тіста або лаваша, профітролях або сирних кошиках. Доповніть стіл закусками на шпажках, кольоровими сирними кульками у паніровці (їх можна обваляти у паприці, куркумі, макові, кунжуті, січеному кропі тощо).

Кількість закусок та салатів розраховуйте так, щоб вони були з’їдені за один раз. Зберігатися вони не можуть, і якщо залишаться після застілля, їх доведеться викинути. А це марно витрачені час і гроші!

Не забудьте про соуси. Це можуть бути як традиційний хрін та гірчиця до шинки та ковбаси, так і оригінальні соуси до м’ясних, рибних та овочевих страв.

Передсвяткові закупи продуктів: коли починати

Часто усі продукти до святкового столу купують заздалегідь. Адже чим ближче до свята, тим більше клопотів, менше часу на ходіння по магазинах і довші черги біля кас. Однак поспішати не варто: деякі продукти до свята можуть зіпсуватися або бути несвіжими.

Закупи краще розділити на два етапи: заздалегідь купити товари із тривалим терміном зберігання і безпосередньо перед святом придбати ті, які швидко псуються. Хочете по-максимуму заощадити – перед тим, як вирушати за покупками, перегляньте, які акційні продукти є в різних супермаркетах. Цю інформацію може підказати Сільпо каталог. Зауважте: завдяки знижкам можна зменшити витрати на святковий стіл до 30%.

Заздалегідь можна придбати консерви (горошок, кукурудзу, тунець тощо) та заморожені продукти (вони можуть зберігатися від 4 до 18 місяців). Також завчасно купують продукти, необхідні для приготування паски: борошно, цукор, яйця, масло.

Якщо плануєте купувати м’ясне (шинку, ковбаси, бочок), звертайте увагу на термін придатності. Найменше зберігається варена ковбаса (від 3 до 10 діб) і напівкопчена (до 15 діб). Найдовший термін придатності мають шинка та ковбаси у вакуумній упаковці, причому не порізані скибками, а великими шматками. Добре зберігається у вакуумі твердий сир – до 90 днів.

Охолоджене сире м’ясо можна зберігати у холодильнику максимально до п’яти діб (якщо температура вища 3 ОС – то менше!). Коли хочете купити м’ясо завчасно, також беріть у вакуумній упаковці. Таке може полежати від 8 до 14 днів. Свіжа риба у вакуумі починає псуватися через 9 днів, червона риба – 10-14.

Безпосередньо перед святом слід купати зелень, хліб, молочні продукти, копчену риби, морепродукти, готові десерти. Вони псуються найшвидше.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook