Паску прикрасять візерунки та глазур

Щоб паска мала глянцеву шкірочку, перед випіканням її треба змастити збитим жовтком. А щоб красивими були прикраси з тіста – зміщувати їх білком.

Щоб паска мала глянцеву шкірочку, безпосередньо перед випіканням її треба змастити збитим жовтком. А щоб красивими були прикраси з тіста – зміщувати їх збитим білком. Така паска матиме дуже ефектний вигляд.

ПРИКРАСИ ІЗ ДРІЖДЖОВОГО ТІСТА найпростіше зробити прикраси. Треба відділити частину тіста, вимісити його, підсипаючи борошна, щоб стало крутим, сформувати прикраси і викласти на пасочки. Перед запіканням змастити паски із прикрасами жовтком. Мінус – при випіканні прикраси можуть сильно вирости, «сповзти». Плюс – будуть того ж кольору, що й паска. Можна паски прикрасити жайворонками або спекти їх окремо. Гарно вдаються квіти, хрестики, смужки із насічками.

ПРИКРАСИ З ПРІСНОГО ТІСТА.
Треба 0,5 скл. борошна, 3 ст. ложки води, замісити тісто, як пластилін, змащуючи руки олією. Розкачати тоненький пласт (1–3 мм), сформувати прикраси. Таке тісто при випіканні залишається білим, повністю зберігає форму. Вдаються будь-які найменші деталі. Щоб зробити ХРЕСТИ, скотити з тіста два тонкі джгутики і переплести їх між собою. Зробити ГІЛОЧКИ, СОНЕЧКО, ВІНОЧОК можна із джгутика тіста. Його треба розплюснути пальцями, щоб утворилася стрічка, і зробити на ній з одного або двох боків косі надрізи (вийде наче бахрома). Щоб зробити ТРОЯНДОЧКИ, розкачати пласт тіста, вирізати склянкою 5 кружечків. Викласти їх один на один дещо внахльост, згорнути рулетиком і розрізати навпіл. Низ притиснути, а пелюстки розрівняти. З кожного рулетика виходить дві троянди.

ГЛАЗУР. Якщо ви хочете зробити кольорову білкову глазур, додайте у збиті білки сік буряка, шпинату або дрібку куркуми.Для глазурі треба: 2 білки, 1 скл. цукрової пудри, 1 ст. ложка лимонного соку, сік буряка і моркви, куркума, какао. Збити білки до стійкої піни, поступово ввести пудру, насамкінець додати лимонний сік. Частину глазурі відділити і зафарбувати. Спекти паски без декору, гарячими змастити білою білковою глазур’ю. На неї накрапати кольорову глазур і за допомогою палички зробити розводи.

ВІЗЕРУНКИ. Готову паску вийняти з духовки, дістати з форми, дати трохи охолонути, але при цьому викласти її на бік, постійно повертаючи, щоб паска не сіла і не деформувалася. Щоб глазур добре трималася, наносити її треба на гарячу паску. Спершу білу глазур, а потім кольоровою за допомогою зубочистки намалювати візерунки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook