Паска крафін з родзинками і горіхами: тісто традиційне, а формування – нове

Торік я вирішила поекспериментувати: з того тіста, з якого роками печу паску, зробити крафіни. І вони вийшли дуже смачні! Тепер робитиму так завжди!

Паска крафін з родзинками і горіхами

0,3 л молока, 50 г дріжджів, 300 г цукру, 100 г масла, 80 г олії, 3-4 яйця, 2 жовтки, 0,5 ч. ложки солі, 70 г сметани, 1 ст. ложка горілки або коньяку, 0,5 п. ваніліну, борошно, скільки вбере тісто. Для начинки 200 г родзинок (можна на добу залити коньяком) або в’ялених вишень чи журавлини, 1 скл. посічених горіхів. А також 150 г масла для змащування.

Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40 ОС). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути рідке тісто). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з рештою цукру.

До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати пів години. Накрити рушником, залишити у теплому місці.

Форми заздалегідь застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см).

Коли тісто збільшиться в об’ємі у 2 рази, ще раз добре вимісити і можна формувати. Брати кульку тіста об’ємом приблизно як 1/3 форми, розкотити пластом, змастити м’яким маслом, щедро посипати посіченими горіхами і родзинками, згорнути рулетом. Розрізати рулет поздовж, не дорізаючи до кінця. Згорнути кожну частину у спіраль розрізом назовні. Покласти у форму на дно одну спіраль, а на неї другу.

Коли тісто виросте у 2 рази, можна випікати. Поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160 ОС, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли.

Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.

Рецепт і фото Інни Семенюк

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook