Паляниці з сиром та зеленню
- Тісто для паляниць (на 8 штук): 200 г молока (теплого, у мене кисле), 1 жовток, 100 г води, 1 ч. ложка солі, 30 мл олії, 0,5 ч. ложки розпушувача, приблизно 600-650 г борошна.
- Начинка: 300 г сиру (у мене бринза), 300 г зелені (у мене пучок зеленої цибулі, пучок петрушки, жменя посіченого кропу), сіль, 1 білок.
- Для змащування: 70 г розтопленого масла.
З усіх продуктів замісити тісто. Має бути як на вареники, але ніжне, не забите борошном, вимісити мінімум 10 хв. Загорнути у торбинку, дати відпочити 20 хв.
Зробити начинку: дрібно порізати зелень, додати потерту бринзу, сіль, білок, вимішати, поділити на 8 рівних частин.
Тісто поділити на 8 кульок, покласти у торбинку, щоб не обвітрювалося. Брати одну кульку тіста, тонко розкотити у коло (завбільшки як тарілка або сковорідка, в якій будете смажити), викласти на один край начинку, розмазати рівномірно ложкою, накрити другим краєм тіста, притиснути краї. Має вийти пласка паляниця, що за формою нагадує чебурек. Зробити таким чином дві паляниці.
Смажити по дві паляниці на сковорідці з антипригарним покриттям БЕЗ олії та іншого жиру, без кришки. Вогонь – трішки більше середнього. Смажити з одного боку до зарум’янення (хвилин 4-5), тоді перевернути. Поки смажаться одні паляниці, формувати дві наступні.
Готові паляниці зняти зі сковорідки на тарілку, пензликом змастити всю поверхню з двох боків розтопленим маслом. Наступні паляниці викладати стосиком на перші, змащувати лише зверху. Доки посмажите всі паляниці, вони розм’якнуть і гарно просочаться маслом, стануть м’які й ароматні.
Такі паляниці можна їсти як окрему страву або подавати до бульйону чи супу. Вдаються ароматні, дуже смачні і соковиті.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Також радимо інші перевірені рецепти паляниць та чебуреків:
- Замість хліба – смажимо перепічки, паляниці і коржі на сковороді: п’ять рецептів
- Моє фірмове тісто для чебуреків – дуже смачне і легке в роботі!