Гречаники
Суп гречаний з грибами і картопляними галушками
300 г курячого філе, 250 г шампіньйонів або лісових грибів, 0,5 скл. гречаної крупи, по 1 цибулині і морквині, 2,5 л води, 2 картоплини (для галушок), 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, сіль, лавровий листок, петрушка.
Галушки. Картоплю зварити, потовкти, додати яйце, перемішати, додати сіль і борошно. Вимісити густе тісто, яке можна брати ложкою.
Суп. Філе порізати, залити холодною водою, варити до готовності. Гречку перебрати, злегка обсмажити на сухій сковороді. Гриби почистити, порізати, обсмажити на сухій сковороді до випаровування рідини, додати ложку масла, обсмажити, додати терту моркву і подрібнену цибулю, обсмажити все разом. У бульйон з готовою курятиною додати гречку і лавровий листок. Чайною ложкою у бульйон опускати невеликі шматочки тіста. Щойно галушки спливуть, додати обсмажені з овочами гриби, перемішати, довести до кипіння, варити 3–4 хв.
Гречаники з грибним майонезом
Для котлет: 200 г гречаної крупи, 6 картоплин, 1 цибулина, сіль. Для соусу: 200 г маринованих грибів, 100 г олії, 3 зубці часнику, сіль.
Картоплю відварити в кожушку, почистити, натерти на тертці з великими отворами. Зварити гречку. Цибулину дрібно порізати, злегка підсмажити, змішати з готовою гречкою і натертою картоплею. Сформувати котлетки, обкачати в сухарях, обсмажити на олії. Для соусу мариновані гриби промити, подрібнити в блендері разом із часником, поступово додавати олію, збиваючи до консистенції крему.
Гречаники з картоплею
1 скл.вареної гречки, 3 середі картоплии, 1 цибулина, 1 яйце, сіль, перець, прянощі, панірувальні сухарі або борошно. Сметанний соус: 100 г сметани, 1 чю ложка гірчиці, сіль, 2 зубці часнику.
Картоплю зварити і потовкти. Змішати з вареною гречкою і смаженою цибулею. Додати яйце, сіль, спеції часник. Сформувати котлети, запанірувати у сухарях, посмажити на олії. Смакує зі сметанним соусом (усе змішати).