обліпиха на зиму

Обліпиха на зиму: рецепт варення, сиропу, заготовки для чаю, лікеру

Обліпиху називають золотою ягодою за її цілющі властивості. Але вона не тільки корисна, а надзвичайно смачна. Ми розповімо, як заготовити ягоди і приготувати з обліпихи на зиму варення, сироп, желе, заготовку для чаю і лікер.

Обліпиху збирають наприкінці жовтня, коли вона повністю достигне. Рекомендовано збирати ягоди після перших приморозків – тоді вона солодша.

Якщо обліпиха тверденька, її легше обривати з гілочок за допомогою вилки. Так легко захоплювати одразу кілька ягідок, а не по одній.

Плоди обліпихи при заморожуванні не втрачають свої корисні властивості. А щоб їх було простіше обривати з гілок, можна обрізати гілочки, заморозити їх, а потім просто струсити ягоди над мискою.

Щоб помити ягоди, їх потрібно насипати в миску, залити водою – і все сміття, листочки і пошкоджені ягоди спливуть. Перемішуючи обережно рукою, потрібно зачерпувати чисті ягоди з дна. Перекласти їх у друшляк, залишити хвилин на 10, щоб стекла рідина. А далі перекласти тонким шаром на рушник, щоб повністю висохли.

Коли ягоди повністю висохнуть, їх можна заморозити, насипавши у невеличкі пет-пляшки (тоді вони не вбирають сторонні запахи у морозилці).

Цілі ягоди можна просто пересипати цукром (1:1) і зберігати в холодильнику.

Жмих після перетирання обліпихи викидати не слід – з нього можна приготувати компот або заморозити, а потім використовувати для чаю.

  • Це не ягоди, а золото! Обов’язково зробіть запас обліпихи на зиму!

Що приготувати з обліпихи на зиму?

Обліпиха з цукром

Обліпиху збити блендером, перетерти через густе сито, додати цукор (на 0,5 л обліпихового соку 1 л цукру, можна зробити 1:1), перемішати, залишити на столі до розчинення цукру. Поставити у погріб або холодильник – буде желе або живе варення. Можна не перетирати, тоді буде з кісточками, але кажуть, що так корисніше.

Обліпиха з медом

Обліпиху перетерти через сито, змішати з медом 1:1, зберігати в холодильнику. Можна цілі ягоди залити медом.

Заготовка для чаю

Перемолоти через м’ясорубку обліпиху, корінь імбиру та лимон зі шкіркою (або обліпиха + апельсин без шкірки). Налити у пакетики для заморожування льоду або формочки для льоду. Заморозити. Потім дістати з морозилки 1 кубик, залити окропом і чай готовий.

Обліпиховий лікер

1 літрова банка обліпихи, 1 літрова банка цукру, 1 літрова банка горілки всипати до трилітрової банки і до верху долити водою. Час від часу перевертати банку, щоб цукор розчинився. Як ягідки опустяться на дно банки, то можна пити.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook