тушонка консерва

Обережно: ботулізм, або Відкрити стару консерву – погана ідея

Нині українцям доводиться частіше харчуватися консервованими овочами, фруктами та м'ясом. Але у консервах може критися небезпека: ботулізм.

Можливо, у сучасній ситуації вам доводиться харчуватися консервованою або в’яленою їжею частіше, ніж того б хотілося. Таке харчування має свої очевидні переваги: це зручно та швидко, особливо якщо ви в дорозі, в укритті, у наряді. Утім, обираючи таку їжу, важливо знати заходи безпеки, інакше загинути можна не від ракети чи ворожої кулі, а від… ботулізму.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, наслідки якого можуть бути летальними. Отруєння спричиняє токсин бактерії — Clostridium botulinum bacteria.

Токсин ботулобактерії  — один з найпотужніших у світі. До речі, його також використовують у косметології, коли хочуть запобігти зморшкам. Тільки тоді він інактивований.  Цей токсин може паралізувати м’язи.

Правила безпеки продуктів, що запобігають ботулізму

  1. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, а також консерви. Це не так часто буває з продуктами промислового виробництва, проте й такі випадки фіксувалися.
  2. Ботулізм може навіть бути в продуктах, які не виглядають зіпсованими. Проте якщо продукти консервовані й ви бачите, що кришка консерви здулась — у жодному разі не можна їсти такий продукт.
  3. Ботулізм також буває в немовлят і спричиняє його…мед! Річ у тім, що в меду можуть бути спори ботулізму, з якими може впоратись організм дорослого, а не немовляти. Тому мед — заборонений продукт для дітей до 1-го року (за деякими рекомендаціями до 2 років).
  4. Не їжте консерви, якщо сплив термін придатності. Також уникайте консервованих продуктів із пошкодженим пакуванням, неприємним запахом, у жодному разі не їжте рибу/м’ясо, яку коптили чи в’ялили в домашніх умовах.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби й більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Один із найяскравіших проявів ботулізму: сітка або туман перед очима. Також хворі часто скаржаться на відчуття “грудок у горлі”. Якщо ви помітили в себе симптоми чи підозрюєте, що могли захворіти на ботулізм, необхідно терміново їхати до лікарні.

Захворювання часто розвивається поступово, що дає ілюзію легкості хвороби. Якщо зволікати, на людину чекає дихальна недостатність і навіть смерть. Для лікування хворого/у обов’язково госпіталізують та вводять ботулінічний анатоксин (також використовують такі терміни як імуноглобулін, сироватка).

Авторка – Наталія Бушковська

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook