вишиванка

Моя улюблена “Маково-сирна вишиванка”

"Вишиванка" - це пляцок, який має безліч рецептів і варіацій приготування. Ця - маково-сирна, особливо смачна і красива у розрізі! Скуштуєте і закохаєтеся!

 “Маково-сирна вишиванка”

  • Форма 23×28 см.
  • Пісочне тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 1 п. розпушувача (18 г), 120 мл сметани, 3 жовтки, 200 г цукру, 20 г какао.
  • Макова начинка: 250 г маку, 3 білки, 100 г цукру.
  • Сирна начинка: 1 кг домашнього сиру, 200 г цукру, 3 яйця, 50 г крохмалю.
  • Крем: 300 г масла, 250 г вареного згущеного молока, 10 г розчинної кави, 10 мл горілки.

Пісочне тісто

Маргарин посікти ножем разом із борошном, щоб утворилися крихти. Всипати розпушувач, перемішати. Додати жовтки, цукор та сметану. Замісити туге тісто, але не забивати його борошном. Поділити його на дві рівні частини, до однієї додати какао, вимісити, щоб об’єдналось.
Біле і темне тісто поділити ще на дві рівні частини. Темне тісто покласти у морозилку, а біле у холодильник, на одну годину (обидва).

Сирна начинка

Сир перемолоти блендером до кремоподібного стану. Жовтки збити з цукром, додати до сиру, всипати крохмаль та перемішати. Збити білки до стійкої піни і додати до маси, перемішати.

Макова начинка

Мак запарити та перемолоти в блендері. Три білки, що залишилися від тіста, збити з цукром до стійкої піни, додати до маку, перемішати.

Сформувати корж

Одну частину світлого тіста розкотити, викласти у форму, зробити невеличкий бортик, викласти 1/2 макової начинки, зверху рівномірно викласти 1/2 сирної начинки, обережно розрівняти ложкою, щоб начинки не перемішалися. Зверху натерти 1 частину темного тіста з морозилки. Випікати у розігрітій духовці при 180 °С 30-40 хв. Залишити у формі до повного вистигання!
Так само спекти другий сирно-маковий корж. А можна з усіх продуктів спекти один корж на великому деку від духовки, а після охолодження розрізати його надвоє.

Крем

М’яке масло збити зі згущеним молоком, додати каву, розчинену у горілці, збити.

Зібрати пляцок

Змастити темну частину коржа кремом, накрити другим коржем, темним тістом до середини. Залишити пляцок у холодильнику на 12 годин, щоб настоявся. Верх полити шоколадом.
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Ольга Соломаха-Корчак
Радимо також приготувати інші смачні пляцки:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook