Медові пряники “миколайчики” за рецептом Дарії Цвек (+ рецепт глазурі)

Є така давня українська традиція - пекти до Дня святого Миколая медові пряники "миколайчики". А найкращий перевірений роками рецепт пряничного тіста - Дарії Цвек. Рецепт медових пряників і глазурі.

Медові пряники або медяники – традиційне українське фігурне печиво з медового тіста. Його випікають до різних свят, найчастіше – до Дня святого Миколая, називають “миколайчиками” і дарують дітям. Таке печиво можна зробити у вигляді ялинки, сніжинок, звірят, зірочок і розмалювати глазур’ю – і таке медове печиво буде доречне як гостинець до будь-якого зимового свята: Нового року, Різдва, на Коляди.

Зверніть увагу, що слово “пряники” – є українським, а не російським. Адже походить від слова “прянощі”: у тісто для пряників кладуть багато прянощів. Тому випічка виходить дуже ароматною. А завдяки великій кількості натурального меду, пряники дуже довго не псуються.

Пропонуємо вашій увазі один з найкращих рецептів медових пряників відомої кондитерки Дарії Цвек. Пряники вдаються дуже смачні, а розписані глазур’ю – ще й дуже красиві!

Медові пряники “миколайчики” за рецептом Дарії Цвек

  • 600 г борошна, 150 г маргарину, 200 г цукру, 2 яйця + 2 жовтки, 150 г рідкого меду, по 0,5 ч. ложки меленої кориці та гвоздики, 1 ч. ложка соди, 2 ст. ложки сметани.
  • Для глазурі: 1 скл. цукрової пудри, 1 білок, 0,5 ч. ложки лимонного соку.

До просіяного борошна всипати соду і додати крупно натертий маргарин, посікти все разом. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, спеції і мед, замісити тісто і залишити його в холодильнику на ніч.

З охолодженої маси розкотити паляниці завтовшки 0,5 см, прикласти форми з картону і вирізати «миколайчиків». Викласти їх на змащене і притрушене борошном деко. Випікати при 180 °С до золотистого кольору. Перед випіканням поверхню медяників можна змастити збитим яйцем. Охолодити і покрити глазур’ю.

Глазур

Збити білок на круту піну, поступово всипаючи пудру і додаючи лимонний сік. Покласти у кондитерську торбинку і нанести візерунок. Можна глазур зробити кольоровою, додавши харчовий барвник. Також можна оздобити печиво кольоровою цукровою посипкою.

Радимо також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook