Листя кропиви є одним з найпотужніших антиоксидантів та містить чимало корисних речовин та вітамінів, зокрема вітаміни К, В1, В6 та В12, хлорофіл тощо.
Кропиву можна використовувати для боротьби та профілактики різних хвороб, зокрема при:
- Авітамінозі;
- Гіповітамінозі;
- Ангіні;
- Захворюваннях порожнини рота;
- Захворюваннях шлункового тракту;
- Розладах обміну речовин та травлення;
- Атеросклероз;
- Холецистит;
- Ерозія шийки матки;
- Хвороби дихальних шляхів;
- Покращення роботи серцево-судинної системи.
З листків кропиви роблять чай, що допомагає:
- Покращити імунітет;
- Зменшити наслідки артриту;
- Зменшення опіків та запалень ран, опіки (якщо прикладати холодні компреси з чаю, або порошок з листя кропиви).
Нерідко, коли кровотеча застає людей на природі без потрібних лікувальних засобів лікарі радять прикладати до ран кропиву, оскільки наявність у ній вітаміну К допомагає швидкому згортанні крові.
До того ж, кропива є чудовим косметичним засобом, що має дезінфекційні властивості та допомагає у боротьбі з вуграми та акне.
Кропиву застосовують і для догляду за волоссям. До листя додають теплу воду, якою потім полощуть помите волосся. Цей спосіб допомагає зміцнити волосся, наситити його вітамінами та додати йому блиску.
Читайте також:
Замучили запори, геморой, турбує печінка? Допоможе кропива!
Кропива – замість вітамінів і пігулок