Інгредієнти:
Квасоля – 500 г, цибуля – 3 штуки, олія – 0,25 склянки, винний оцет – 0,25.</b>
1. Відварену гарячу квасолю перекласти в посуд із підсмаженою цибулею, посолити й обсмажити її протягом 3-4 хвилин чи просто дати ввібрати в себе підігріту олію.
2. Перекласти цю суміш в емальований посуд, додати винний оцет, попередньо проварений з базиліком та естрагоном, ввести сухі прянощі й дрібно нарізану зелень.
Потім змішати з рештою добавок, які можуть бути найрізноманітнішими.
Помідори обдати окропом, зняти шкірку і розім‘яти в пюре дерев‘яною ложкою. Ввести в лобіо до прянощів.
Горіхи дрібно розтовкти з часником, червоним перцем, сіллю в єдину масу, розбавити винним оцтом та з‘єднати з квасолею.
Замість горіхів чи помідорів можна взяти сир, який потрібно попередньо вимочити в холодній воді протягом години. Потім натерти на тертці чи потовкти разом із червоним перцем, гвоздикою та корицею, розвести в декількох ложках відвару квасолі до консистенції густої сметани. З‘єднати з квасолею.
Можливі набори прянощів:
– по 2 столові ложки зелені кіндзи, петрушки, селери, цибулі-порею, м‘яти, чебрецю, базиліку, кропу (взяти 3-4 компоненти).
– по 0,5 ч. ложки насіння коріандру, кориці, гвоздики, сунелі, шафрану (взяти 2-3 компоненти).
– часник – 3 зубчики (у розварене лобіо) чорний чи червоний перець – 1 ч. ложка (в кожен вид лобіо).
Чим є хороша ця закуска? Та хоча б тим, що вона незвичайна, її мало хто знає і вміє готувати. І виходить її багато. Можна підібрати варіанти, якщо в домі чогось та немає, хоча кулінари надзвичайно хвалять лобіо з горіхами.