Полуниця у вершковому желе
- 3 ст. л. желатину, 1 скл. води; 0,5 л. сметани, 1 скл. цукру, ванілін; полуниця (можна банан або ківі).
Желатин залити водою і відставити. Сметану змішати з цукром і ваніліном. Желатин поставити на вогонь і постійно помішувати до розчинення (до кипіння не доводити). Потім влити туди тонкою цівкою сметану, ретельно помішувати. У формі (вистелити харчовою плівкою, якщо десерт згодом викладатимете) розкласти полуницю і залити желейною масою. Поставити в холодильник.
Кульки із сюрпризом
- 200 г печива (сухого), 90 г масла, 150 г сиру (домашнього), 150 г полуниці, 20 г кокосової стружки, 2 ст. ложки цукрової пудри.
Печиво поламати і перемолоти. Масло розтопити і додати до крихт, добре перемішати. Додати сир і цукрову пудру, вимісити, як тісто. Полуницю почистити. Від тіста відщипнути невеликий шматочок, скачати кульку завбільшки з волоський горіх, розім’яти у коржик. Всередину покласти ягідку, акуратно обліпити тістом і скотити в кульку. Кожну обваляти у кокосовій стружці, викласти на тарілку і поставити в холодильник на 20 хв.
Полуниця у зефірному кремі
- 2 зефірини (по 70 г), по 200 г вершків (20%), полуниця, шоколад.
Зефір поламати, покласти у блендер, влити вершки. Ретельно збити до однорідної маси. Полуницю порізати четвертинками (або дрібніше). У креманку викласти полуницю, полити кремом, щоб повністю покрив, зверху викласти ще шар, полити кремом. Посипати тертим шоколадом. Десерт можна відразу подавати, а можна поставити на годину в холодильник.
Італійський тарт «Полуниця з вершками»
- 1,5 скл. борошна, 90 г масла, 0,75 скл. цукру, 2 яйця, 2 ст. ложки молока, 1,5 ч. ложки розпушувача, 0,25 ч. ложки солі, 1 ч. ложка кориці, 10 полуниць, 100 мл вершків (30%) або жирної сметани.
Продукти для тіста мають бути кімнатної температури! Розм’якшене масло збити з цукром. Додати яйця і молоко, збити. У борошно додати сіль, корицю й розпушувач і просіяти в миску до яєчно-масляної суміші, перемішати лопаткою. Форму змастити маслом і викласти тісто. Розрівняти поверхню і зверху викласти полуницю, розрізану навпіл, зрізом вниз. Випікати в духовці, розігрітій до 180 °С, до сухої зубочистки. Поки випікається пиріг, збити охолоджені жирні вершки. Теплий пиріг посипати цукровою пудрою і подавати зі збитими вершками.
Чізкейк із полуницею
- 2 яйця, 230 г цукру (70 г у бісквіт, 150 г у крем), 75 г борошна, 80 г масла, 250 г сиру (м’якого, пастоподібного), 500 г жирної сметани, 400–500 г полуниці (половина у крем, решта для прикраси), 20 г желатину, 1 п. готового желе.
Просіяти борошно, можна додати розпушувач. До яєць додати 75 г цукру, збити у пишну піну (7–10 хв), додати борошно, акуратно вимішати лопаткою. У форму (26 см) покласти папір для випікання, трохи змастити маслом, викласти тісто, випікати 8–10 хв за температури 180 °C. Трохи остудити, дістати з форми, забрати папір.
Сир добре перетерти. Желатин замочити в невеликій кількості води. З полуниці (150 г) зробити пюре, додати цукор (150 г). Кілька ложок цієї маси відкласти. Решту підігріти, додати набряклий желатин, прогріти (але не кип’ятити!) до розчинення желатину. Охолодити до теплого стану.
Бісквіт покласти в роз’ємну форму, змастити полуничним пюре (яке відкладали). Полуницю розрізати навпіл і поставити вздовж бортика розрізом до стінок. Сир збити із м’яким маслом, додати полуницю з желатином, збиту сметану. Все повільно збити. Вилити на бісквіт і прибирати в холодильник на 30–40 хв, щоб трохи застигло.
Приготувати желе з пакетика. Порізати полуницю пластинами, викласти по колу на сирний шар, налити зверху невеликий шар желе. Поставити в холодильник хвилин на 15. Як застигне, налити ще желе і прибирати в холодильник до повного застигання (краще на ніч). Звільнити від форми.
Швидкий торт «Літечко»
- 300 г печива, 2 ст. ложки цукру, 120 г масла (розтопленого, охолодженого), 700 г полуниці (пюре), 20 г желатину, 200 мл жирної сметани (35%), 2 ст. ложки цукрової пудри, 30 г шоколаду.
Печиво перемолоти на крихти, змішати з маслом і цукром, вимісити, розподілити по дну форми (30 см), запекти 10 хв за 190 °С. Можна посипати тертим шоколадом (доки корж гарячий), повністю охолодити. Мус: замочити желатин у невеликій кількості води, підігріти до розчинення, з’єднати з пюре, перемішати. Сметану збити з цукровою пудрою, з’єднати з пюре, вилити на тісто. Можна додати у масу шматочки полуниці. Поставити в холодильник, прикрасити фруктами.
Манник з полуницею на кефірі
- По 1 скл. манної крупи, борошна, кефіру і цукру, 2 яйця, 1 ч. ложка розпушувача, 100 г масла, дрібка солі, 250 г полуниці (або інших ягід).
Манну крупу з’єднати з кефіром, додати сіль, перемішати і залишити на 30 хв для набухання. Відокремити білки від жовтків. Білки добре збити в однорідну пишну піну. Розм’якшене масло розтерти з цукром, додати до нього жовтки. Кефірно-манну суміш з’єднати з масляною і збитими білками. Додати борошно з розпушувачем, добре перемішати. Полуницю вимити, видалити хвостики, обсушити, нарізати тонкими пластинами. Частину тіста викласти в форму, змащену маслом. Зверху викласти полуницю. Залити рештою тіста. Випікати 20–30 хв у духовці, розігрітій до 180 °С. Потім збільшити температуру до 200 °С і випікати ще 10 хв.
- Дуже ніжний літній торт “Полуничні гори”
- Торт “Полуничний Рафаелло”. Це дуже смачно!