1. Лікувальний глінтвейн
Глінтвейн займає першість серед гарячих алкогольних напоїв вже не один десяток років. Не внести його у цей список, або ж поставити не на перше місце, було б просто неправильно! Варіантів приготування глінтвейну існує безліч, але саме цей простий і лікувальний рецепт допоможе організму зігрітись та позбутись від хвороби на самому її початку:
На пів склянки вина візьміть півсклянки міцного чорного чаю. Додайте пару зірочок гвоздики, паличку або дрібку кориці, 2 ч. л. меду і 1 ч. л. лимонного соку. Розігрійте всю цю суміш у каструлі не доводячи до кипіння та пийте гарячим.
2. Грог
Англійський напій, який також займає передові позиції серед популярних гарячих алкогольних коктейлів. І його теж часто вживають у лікуванні застуди та грипу.
Його готують по різному, як на воді так і на основі чаю. Ми пропонуємо другий варіант. Склянку чаю налийте у каструлю, додайте різноманітні прянощі: гвоздику, корицю, ваніль, імбир. Також декілька крапель соку лимона або лайму. Після того, як процідили настояну суміш, додайте якийсь з базових алкогольних напоїв: ром, коньяк, віскі тощо. На одну склянку чаю — близько 25-50 мл алкоголю. За бажанням, також можна додати мед чи цукор.
3. Імбирний чай з молоком
Спочатку очистіть та натріть на дрібній тертці 20 г коріння імбиру. Покладіть його в каструлю, налийте півсклянки води та півсклянки молока. Додайте півтори столових ложки меду і 2 столових ложки заварки чорного чаю. Дайте йому настоятись близько 20 хвилин і розігрівайте перед вживанням. Поєднання імбиру та молока повинне швидко вилікувати вас від застуди.
4. Коктейль з петрушки та лимону
Він дає організму справжній вибух вітаміну С. На 250 мл води необхідно вичавити сік половинки лимону та подрібнити півпучка свіжої зелені. Компоненти залити водою, додати трішки меду і ретельно перебити в блендері. Напій можна вживати як гарячим, так і холодним.
5. Анісовий чай з молоком
Аніс — чудова спеція для лікувальних напоїв. Заваріть чашку міцного чорного чаю, додайте 2-3 зірочки анісу, шматочок не меленої кориці, ваніль, духмяний перець та мед за смаком. Коли чай настоїться та вбере у себе аромат прянощів, його потрібно процідити та додати в напій гаряче молоко.
6. Пунш
Ще один популярний гарячий напій — пунш. На 50 мл віскі знадобиться півтори столових ложки меду та три лимонних скибочки. Їх необхідно залити 250 мл окропу. Також напій засипається зірочками гвоздики за смаком.
7. Коктейль з бурбоном
До 60 мл бурбону додайте сік з половинки лимону та підігрійте суміш. З гарячою водою (не окропом) змішайте столову ложку меду. З’єднайте всі компоненти та швидко випийте напій, поки він гарячий.
8. Ягідно-ромовий коктейль
Пакетик трав’яного чаю з ягодами залийте 180 мл окропу. В запарений чай додайте 50 мл білого рому, половину столової ложки меду і лимонного соку. Можна також використати звичайний чай з трав, але додати до меду перетерті ягоди.
9. Віскі з молоком
Візьміть 15 зірочок гвоздики, чайну ложку тертого імбиру, 7 мелених стручків кардамону, дрібку чорного перцю, мускатного горіха та дві палички кориці. У каструлю налийте 1 літр молока та поставте на вогонь. Додайте усі спеції та варіть 10 хвилин. Далі потрібно процідити молоко від спецій і додати 90 мл віскі. Пити обов’язково гарячим.
10. Гарячий сидр з прянощами
Підігрійте 1 пляшку сидру, не доводячи до кипіння, попередньо змішавши її з корицею та гвоздикою. Такий напій допомагає позбутись кашлю та ломоти в тілі.
Головне — не забувайте про відповідальне вживання алкоголю. Не рекомендується, особливо під час застуди, пити більше ніж 1 порцію алкогольного гарячого напою перед сном.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!