Інгредієнти:
250 мл молока, 250 г масла (82%), 120 г цукру, 2 яйця, 2 ст. ложки з невеликим чубком борошна, дрібка солі, 1 ст. ложка коньяку, ванілін.
Масло дістати з холодильника за 2 год до збивання (має бути м’яким). У мисці з’єднати цукор, 100 мл молока, яйця, борошно, сіль. Ретельно збити вінчиком, щоб не було грудочок. Довести майже до кипіння в іншій мисці 150 мл молока. Влити тонкою цівкою в гаряче молоко яєчно-цукрово-борошняну суміш. Прогріти на вогні, постійно помішуючи вінчиком. Стежити, щоб не підгоріло. Щойно маса почне густіти, зменшити вогонь до мінімуму, продовжуючи помішування. Проварити до загуснення кілька хвилин.
Накрити плівкою, поклавши її прямо на поверхню крему. Остудити до кімнатної температури. Масло і заварний крем перед збиванням мають бути обов’язково однієї температури. Додати до масла ванілін і збити 3–4 хв, щоб побіліло. Поступово додавати по столовій ложці заварний крем, постійно збиваючи. Крем буде світлішати, ставати легким і повітряним. Насамкінець додати коньяк.
Для перемазування коржів крем можна використовувати відразу. Для прикрашання тортів, капкейків, корзинок, трубочок його треба охолодити 2–3 год у холодильнику. Крем виходить легкий, повітряний, із ніжним вершковим ароматом, на смак схожий на морозиво. Прикраси з нього чудово зберігають форму.
Молоко можна замінити на ягідний сік, коньяк – на лікер, розчинену у ложці води каву. Какао і шоколад додавати у заварну частину.